ZAPIRANJE GOSTINSKIH OBRATOV PO 22. URI: OZS odločno proti, kaj pa vi? (ANKETA)

Slovenija

Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) odločno nasprotuje zapiranju gostinskih obratov po 22. uri, kar naj bi predlagala svetovalna skupina vlade za zajezitev širjenja koronavirusa, so sporočili iz OZS. Opozarjajo, da bi z dodatnimi omejitvami delovnega časa še poslabšali že tako težek položaj v panogi.

"Gostinci se zavedamo pomena varovanja zdravja in spoštovanja zaščitnih ukrepov, s katerimi zmanjšujemo možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom, vendar pa se bojimo, da bomo z nepremišljenimi ukrepi gostinstvu in turizmu povzročili še dodatno škodo," v sporočilu za javnost zapisali na OZS. Opozarjajo, da si panogi še nista opomogli od popolnega zaprtja v marcu in aprilu, nekateri pa še vedno potrebujejo spodbude, da bodo sploh lahko preživeli to krizo. "Dodatnih omejitev si v tem trenutku preprosto ne moremo privoščiti, če želimo gostinstvu in turizmu zares pomagati," je jasen predsednik sekcije za gostinstvo in turizem Blaž Cvar.

Z zapiranjem gostinskih obratov po 22. uri bi obenem lahko povzročili še več nenadziranega druženja, dodajajo v sekciji. Gostje bi namreč, kot so zapisali, poiskali alternativna mesta, kjer bi se družili še naprej in ne nujno po protokolih, ki jih narekuje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). To pa je po mnenju sekcije še bolj rizično kot nadzorovano druženje v gostinskih obratih.

"Izkušnje iz drugih držav nas učijo, da ukrepi represivne narave na tem področju ne zaležejo oziroma imajo celo nasprotni učinek. Zato predlagamo, da gostinskim lokalom nikakor ne omejujejo odpiralnih časov, temveč poskrbijo za večji nadzor tam, kjer obstaja večja verjetnost širjenja okužbe," je dejal Cvar.

So pa v sekciji pozdravili ukrep s turističnimi vavčerji, a dodali, da "žal veliko gostincem, še posebej tistim, ki ne obratujejo v krajih z razvitimi turističnimi zmogljivostmi, ukrep ni pomagal v napovedani obliki". V krajih, kjer ni izrabljenih veliko turističnih bonov, so nekateri gostinci na robu preživetja, ogrožena so delovna mesta in cele družine, izpostavljajo. Sekcija je že predlagala dodatne ukrepe za pomoč najbolj prizadetim gostincem. Danes je pripombe poslala tudi resornim ministrstvom in NIJZ.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  17 .09. 2020 ob  15: 31
"Lili", ne govori o Balkanu, mi spadamo v višegrajsko skupino (na Balkan smo spadali v SFRJ, ko smo se osamosvojili smo spadali v srednjo Evropo in zdaj spadamo v Višegrad).....sicer pa, kaj se ti sekiraš, vlada nam najboljša ekipa na svetu, hahaha
Lili |  17 .09. 2020 ob  09: 20
In kar se tiče koronavirusa, naj se folk prime v roke. Ne rabi in ne bi rabilo zapirat, če bi se VSAK držal osnovnih navodil. Samo mentaliteta na balkanu je pač tako kot je in posledice bodo, ne samo z omejevanjem delovnega časa lokalov,..
Lili |  17 .09. 2020 ob  09: 19
Ma ko berem komentarje, kot je ta spodaj, me prime prav slabo! "ljudje imajo pravico do svoji počitek in mirno spanje"jQuery112308629027547513394_1600327045847?? V vseh mestih, če živiš v mestnem jedru, PAČ , imaš hrup iz ulice, iz lokalov, barov,.. Če živiš v industrijski coni, PAČ imaš hrup iz pristanišča, ali karkoli se tam dogaja. In od koga bodo/bomo/boste živeli a? Ti bari če delajo, plačujejo davke in prispevke, ki se stekajo TUDI za tvoje dobro, MENTE (malata)
mente |  16 .09. 2020 ob  20: 46
V mestno jedro bi mogli zapret vse bari ob 22,00, izven laho so odprti 24 ur... ljudi imajo pravico do svoji pocitek in mirno spanje.....