ZAOSTROVANJA UKREPOV NE BO: V pripravi priporočila glede organizacije decembrskih sejmov in prireditev (VIDEO)

Slovenija

Vlada na današnji seji ni spremenila oz. zaostrila ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, je po seji povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Pripravljajo pa skupna priporočila glede organizacije sejmov in prireditev v času božično-novoletnih praznikov. Priporočila po njegovih besedah pripravlja ministrstvo za gospodarstvo.

"Ko bo s strani ministrstva za gospodarstvo znana končna oblika teh predlogov, vas bomo s tem tudi seznanili," je napovedal Poklukar. Na vprašanje, če lahko ljudje napovedana priporočila razumejo kot potrditev, da bodo prireditve v prazničnem času dovoljene, je Poklukar pojasnil, da je epidemiološka situacija v Sloveniji skrajno resna in si kakršnega koli porasta števila okužb ne moremo privoščiti.

Poudaril je, da si v vladi prizadevajo do neke mere dopustiti izvedbo sejmov in prireditev, a pod strogim nadzorom izvajanja epidemioloških ukrepov.

Poklukar ob tem ponovno poziva k delu od doma, kjer je to mogoče. Ob tem je izrazil željo, da bi v teh dneh delež delavcev, ki v Sloveniji delajo od doma, dosegel 50 odstotkov.

Strokovna skupina za covid-19 je vladi na današnji seji predlagala tudi dosledno ohranjanje t. i. mehurčkov v predšolski vzgoji otrok, je v četrtek napovedala vodja skupine Mateja Logar. Poklukar je danes potrdil, da so se o predlogu na seji vlade pogovarjali s predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Minister je opozoril tudi na zaostreno situacijo v covidnih bolnišnicah, predvsem na oddelkih intenzivne nege. Kot je znano, je največji problem bolnišnic pomanjkanje kadra. "V teh dneh se pogovarjamo s sosednjimi državami, predvsem Italijo in Madžarsko, da bi nam morda priskočili na pomoč s kadrom, ki je usposobljen za delo v enotah intenzivne terapije," je pojasnil. Ob tem je izrazil upanje, da bodo pogovori uspešni.

Na vprašanje, kako bo oblikovana komisija, ki bo obravnavala odškodninske zahtevke v primeru neželenih stranskih učinkov po cepljenju proti covidu-19, je Poklukar odgovoril, da zakon, ki bo omogočal izplačevanje tovrstnih odškodnin, še ni bil sprejet. Ko bo sprejet, bo po njegovih besedah sklicana tudi komisija.

Ob opozorilih zdravnikov o slabem plačilu za odgovorno delo, ki ga opravljajo, je Poklukar pojasnil, da se je v prvi polovici leta sestala delovna skupina, ki je obravnavala možnost izstopa zdravstva iz javnega plačnega sistema. Konča odločitev glede izstopa mora biti po njegovih besedah sprejeta skupaj z več deležniki.

Poklukar je sicer prejšnji teden napovedal pogovore z mladimi zdravniki, s katerimi bodo skušali najti čim boljše rešitve glede višine njihovega plačila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  26 .11. 2021 ob  15: 01
Nicesar ni treba spostovati, vse je ena laz!
manemebasat |  26 .11. 2021 ob  14: 53
Prekleti laznivci!
Martin Kacur |  25 .11. 2021 ob  18: 08
Saj jih imamo že dovolj. Samo spoštovati jih je treba. Ukrepe, ne vlade.