"ZAKONITOSTI OBNAŠANJA VODA MORAMO SPOŠTOVATI": V Sečoveljskih solinah opomnik, do kod je najvišje segala Dragonja (FOTO)

Piran

Predstavniki ministrstva za okolje in prostor, Agencije za okolje in komisije za hidrogeografijo pri Zvezi geografov Slovenije so namestili oznako visokih voda ob vhodu v Krajinski park Sečoveljske soline. Z njo so obeležili, do kod se je 19. septembra 2010, do zdaj najvišje, vzpela gladina reke Dragonje v solinah. Te oznake – po Sloveniji jih je nameščenih več kot 60 – sporočajo, kakšno moč in dinamiko imajo naše reke, jezera in morje. "Voda namreč bolj ali manj pogosto zasede prostor, za katerega ljudje mislimo, da je samo naš. Zato moramo zakonitosti obnašanja voda spoštovati in se jim prilagoditi," ob tem opozarjajo na Arsu.

Na dogodku je sodelovalo kar nekaj institucij, katerih predstavniki so opisali, kako doživljajo poplave.

Barbara Morgan, predstavnica Krajinskega parka Sečoveljske soline, je izpostavila, kako poplave ovirajo pridelavo soli. Karlo Radovac, podžupan Občine Piran, je predstavil problematiko poplav v občini in načrte zmanjševanja poplavne ogroženosti zaradi morja.

Valentina Brečko Grubar in dr. Gregor Kovačič, z Univerze na Primorskem, sta skupaj s študenti predstavila podatke o visokih vodah rek in morja v Slovenski Istri in kako je vpeta tematika hidrologije in prilagajanja na podnebne spremembe v izobraževalni sistem. Ravnateljica Osnovne šole Lucija Tanja Vincelj in učenci so predstavili, kako krajani doživljajo poplave.

Ervin Vivoda, predstavnik ministrstva za okolje in prostor, je predstavil izvajanje ukrepov za zmanjševanje poplavne ogroženosti območja solin in okolice. Flavio Bonin, iz Muzeja solinarstva, ki je del Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran, je opisal vzroke poplav na območju solin: zmanjševanje gozdnih območij, slabo čiščenje strug vodotokov, pozidanost nekoč kmetijskih površin in počasno prilagajanje podnebnim spremembam.

Predstavnik Strategije EU za Jadransko-jonsko regijo Gorazd Mauri pa je poudaril, da sta nameščanje oznak in ozaveščanje podobna v celotni regiji, zato dogodke s to vsebino načrtujejo in izvajajo v vsej pomorski regiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  21 .03. 2022 ob  14: 27
To pa je še ena neumnost ljudi,ki v življenju niso naredili nič koristnega.