ZAKAJ RASTLINE V VAŠEM DOMU NE PREŽIVIJO: Ste jih sploh kdaj "stuširali"?

Trendi

Za sobne rastline morate redno skrbeti, saj bodo le tako lahko ostale močne in zdrave. Najpomembnejše, kar morate upoštevati pri skrbi za sobne rastline je, da dobijo dovolj svetlobe. Nekatere rastline imajo raje močno svetlobo, druge cvetijo pri šibki svetlobi. Kako doseči, da vaše lončnice ne bodo več "umirale"?

1. Sončna svetloba

Najpomembnejše, kar morate upoštevati pri skrbi za sobne rastline je, da dobijo dovolj svetlobe. Nekatere rastline imajo raje močno svetlobo, druge cvetijo pri šibki svetlobi. Rastlino postavite glede na količino svetlobe, ki jo potrebuje. Rastline, ki imajo rade zasenčena mesta, se bodo na soncu hitro izsušile, enako pa se zgodi z rastlinami, ki imajo rade izpostavljenost soncu, vi pa jih postavite v senco. Preden kupite rastlino, je treba vedeti, katera mesta so ji všeč.

2. Ustrezno zalivanje

Ker je vsaka rastlina drugačna in je veliko odvisno od tega, ali se nahaja v temnem in hladnem prostoru ali blizu okna, kjer jo greje sonce, boste ritem zalivanja najbolje določili tako, da preverite vlažnost zemlje. Vodo dodajte šele, ko se zemlja nekoliko posuši. Uporabite cvetlična korita in lonce z luknjami na dnu in podstavek, v katerega odteče odvečna voda. Tako boste imeli nadzor nad tem, koliko vode rastlina sploh potrebuje.

Poleg tega je nikoli ne smete preveč zalivati. Ko rastline preveč zalivamo, začnejo počasi veneti, na včasih svetlo zelenih listih pa se lahko pojavijo rjave lise. Rastlino previdno odstranite iz lonca in preglejte korenine. Če so videti kašaste in so začele spreminjati barvo v rjavo ali črno, je to znak, da gnijejo. Odrežite nezdravi del korenine in rastlino znova posadite ter jo manj zalivajte.

3. Redno čiščenje listov

Očistite liste z vlažno brisačo. Vse sobne rastline izgledajo bolje, ko so čiste. Z listov redno odstranjujte prah. Lahko jih tudi operete z vodo pri sobni temperaturi ali pa jih previdno obrišite z mehko krtačo, če imajo rastline dlakave liste. Ne samo, da bo to izboljšalo videz vaše rastline, ampak ji bo dejansko pomagalo absorbirati več svetlobe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija