ČE BI BILE VOLITVE DANES: SDS s štirimi poslanci v Evropskem parlamentu, kako pa kaže ostalim?

Slovenija

Če bi bile volitve v Evropski parlament danes, bi največ volivcev prepričala opozicijska SDS, ki bi s štirimi mandati podvojila trenutno število svojih evroposlancev, je pokazala javnomnenjska raziskava Mediane za POP TV. Pred SD se je uvrstila zunajparlamentarna stranka Vesna, pred Levico pa prav tako zunajparlamentarna Resnica.

Opozicijski stranki SDS, ki bi jo podprlo 21,7 odstotka vprašanih, sledi Gibanje Svoboda, ki je prepričalo 15,5 odstotka anketirancev. Sledita izenačeni NSi in Vesna, ki bi prejeli po 7,1 odstotka podpore, ter SD s 5,7-odstotno podporo.

Sledita zunajparlamentarni SLS (3,3 odstotka) in Resnica (3,1 odstotka). Levico bi volilo tri odstotke vprašanih.

Piratsko stranko bi volilo 2,8 odstotka anketirancev, skupni listi strank DeSUS in Dobra država pa bi glas namenilo 2,6 odstotka sodelujočih v anketi.

Mesec in pol pred volitvami skoraj 15 odstotkov vprašanih ne ve, katero stranko bi izbrali, 2,9 odstotka vprašanih ni želelo odgovoriti, 4,2 odstotka pa jih je odgovorilo, da ne bi volili.

Brez upoštevanja neodločenih anketirancev bi na volitvah torej zmagala SDS in s štirimi mandati podvojila trenutno število svojih evroposlancev. Dva evropska poslanca bi ohranili v Gibanju Svoboda, v NSi pa enega.

Tudi v Vesni bi dobili en mandat. To po izsledkih raziskave velja tudi za Socialne demokrate, kar bi pomenilo prepolovitev njihovega trenutnega števila mandatov. Vsi ostali bi po tej raziskavi ostali brez svojega predstavnika v Evropskem parlamentu.

Mediana je raziskavo izvedla med 23. in 25. aprilom na reprezentativnem vzorcu 723 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  27 .04. 2024 ob  10: 46
-6
Skrajna desnica je na pohodu.Bog nam pomagaj,še posebej pa muslićem in vsem ki niso bele polti.