ZAJC O MOŽNOSTI ŠIRJENJA KORIŠČENJA TURISTIČNIH BONOV: Bodo veljali tudi za gostinske storitve in podobno?

Slovenija

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ne razmišlja o možnosti širjenja uporabe turističnih bonov. "Ta ukrep se ne bo širil, turistični bon ostaja v obliki, kot je bil zakonsko sprejet," je dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc na novinarski konferenci Društva regionalnih turističnih vodnikov Slovenije.

Simon Zajc

Turistične bone je lani kot obliko pomoči turistični panogi, ki jo je močno prizadela globalna pandemija covida-19, prinesel tretji protikoronski zakon. Prejeli so jih vsi prebivalci Slovenije, in sicer mladoletni v višini 50 evrov, odrasli pa v višini 200 evrov. Koristiti jih je bilo mogoče za nočitve oz. nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih, in sicer od 19. junija do zaprtja nastanitvenih obratov v drugem valu covida-19 konec oktobra.

Sprva naj bi boni veljali do konca lanskega leta, a je vlada njihovo veljavnost decembra podaljšala do konca leta 2021.

Skupno število bonov je 2.047.261, njihova skupna vrednost pa nekaj manj kot 356,9 milijona evrov. Od tega je bilo do 28. novembra deloma ali v celoti unovčenih 932.900 bonov v skupni višini 127,9 milijona evrov. Neporabljenih torej ostaja še za 228,9 milijona evrov bonov.

Turistični boni so marsikje, zlasti na Obali, v gorskih destinacijah in termah, rešili poletno turistično sezono, drugim destinacijam, zlasti mestnim in tradicionalno bolj priljubljenim pri tujcih, pa skorajda niso prinesli učinka.

Mnogo je bilo pozivov, naj se možnost koriščenja bonov razširi iz nočitev oz. nočitev z zajtrkom na drugo turistično ponudbo, denimo na atrakcije, gostinske storitve, vstopnice in podobno. Naj bo turistične bone mogoče izkoristiti za turistična vodenja, so pozvali tudi turistični vodniki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  18 .02. 2021 ob  15: 26
-1
Tp pa ni fer do teh, ki smo že porabili.