ZAHODNI SOSEDI RAZBURJAJO: Scenarij za izhod Italije iz območja evra

Svet

V Italiji razburja osnutek koalicijske pogodbe med populističnim Gibanjem pet zvezd in desničarsko Ligo, ki ga je pridobila italijanska spletna stran časnika Huffington Post. Osnutek naj bi že predelali, v objavljeni različici pa so med drugim omenjali scenarije za izhod Italije iz območja evra. Stranki sta poročanje v torek zvečer zanikali.

V osnutku, ki je bil objavljen na omenjeni spletni strani, piše, da bi 250 milijard evrov italijanskih dolgov pri Evropski centralni banki (ECB) odpisali. Trenutno je sicer Italija zadolžena za 2263 milijard evrov. Glede izstopa iz območja evra pa sta stranki zapisali, da bi moralo biti vsaki državi dovoljeno, da zapusti območje, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Tako Gibanje pet zvezd kot Liga sta poročanje v torek pozno zvečer zanikali in pojasnili, da izstop iz območja evra ni tema pogajanj, osnutek pa so že "radikalno" spremenili, je dejal vodja gibanja Luigi di Maio. "Velikega dela stvari, ki so na naslovnicah, ni več notri," je dodal in pojasnil, da so povsem spremenili predvsem dele o dolgovih, evru in priseljevanju.

Luigi di Maio

Obe stranki veljata za evroskeptični in čeprav so osnutek spremenili, to še vedno nakazujejo njuno odklonilno držo do Evropske unije, opozarja dpa.

Med drugim se je ustanovitelj Gibanja pet zvezd Beppe Grillo v intervjuju za revijo Newsweek že v ponedeljek zavzel za neobvezujoč referendum o izstopu Italije iz območja evra, povzema pogovor avstrijska tiskovna agencija APA. "Dobra ideja bi lahko bila sistem dveh evrov, kjer bi bil eden za severno in drugi za južno Evropo," je dejal.

Po njegovem mnenju bi lahko EU našla vzor v švicarskem modelu neposredne demokracije. "EU je v preteklosti dosegla veliko, danes pa je disfunkcionalna. Potrebuje reformo. Evropski parlament nima nobene moči, odločitve sprejema Evropska komisija," je še dejal. Izrazil je prepričanje, da bosta gibanje in Liga oblikovala vlado, a da potrebujeta še čas.

Gibanje pet zvezd je že v torek prosilo za dodatne dni za sklepanje dogovorov, v Ligi pa so priznali, da manjka dogovor o nekaterih ključnih vprašanjih.

Beppe Grillo

Predstavniki Gibanja pet zvezd in Lige so pogajanja o sestavi vlade začeli prejšnji teden, v četrtek pa so predsednika Sergia Mattarello zaprosili, naj jim rok za pogovor podaljša še za konec tedna. Prvi napredek so v obeh strankah potrdili že v soboto, v nedeljo pa dosegli osnovni dogovor.

Če stranki ne bosta uspeli sestaviti vlade, bo to najverjetneje pomenilo nove predčasne volitve. Če jima uspe sestaviti vlado, pa je vprašanje, kako dolgo se bo obdržala. Doslej vladajoča Demokratska stranka (PD), ki velja za največjo poraženko parlamentarnih volitev 4. marca, je namreč napovedala "najostrejšo opozicijo" populistični vladi.

Deli novico:

@xxl |  17 .05. 2018 ob  15: 39
.. in to je že pred leti ( FINANCIAL TIMES, youtube, etc. ... ) razkrinkal zdaj že pokojni prof. Giacinto Auriti.
@xxl |  17 .05. 2018 ob  15: 36
za marsikaj so krivi banksterji- evro pa je zgolj njihovo orodje.
xxl |  17 .05. 2018 ob  14: 58
Bedaki italijani mislijo, da je kriv evro, da propadajo...hahaha...kradejo na vsaki pori, mafija je do vrha države, zapufani so do grla, penzijonisti nimajo od česa živeti, proizvodnjo so pojebali, kmetijstvo so pojebali,...kriv pa je evro?
@ |  16 .05. 2018 ob  21: 29
še glede "Gramsci in Gentile" ... Fusaro je jasno povedal ( že od samega začetka, to je, že od takrat, ko je bil Preve še živ ), da ga ne zanima politična pripadnost Gramsci-ja in Gentile-ja ampak samo njuna filozofska misel ( glede praxe po Fichte-ju, itd. ... ) ki pa je frapantno slična in konkretna !!... ...

skratka - lahko se še toliko trudim ( ti skušam "prisluhniti" ) vendar pa jaz tukaj ne morem najti ničesar spornega !!... ...
Žižek ... |  16 .05. 2018 ob  21: 16
ja, GM Finegold ( kateremu je Melania precej všeč, Trump pa niti slučajno !!... ;-) mu je potem na tisto vprašanje, če ga pozna, tega slovenskega filozofa Žižeka, odvrnil :

WHO, slovenian philosopher ? very suspicious !!...

-------------------------------------------------------

:-)
@Avanti |  16 .05. 2018 ob  21: 11
Fusaro je v veliki meri podpornik in simpatizer M5s - torej tistih, iz katerih bi se IJJ na Twitter-yu želel z diskreditacijami ( ter v korist Trumpa in € ? ) "delati norca", pa se žal ne more...
@ |  16 .05. 2018 ob  21: 07
ja, imaš prav - protestanti so štartali KAPITALIZEM ... bančništvo so pa še pred Kristusom furali židje, če se ne motim ?... ( BiBIija stara zaveza.press ) ... katoliki ( in ne mi zdaj rečt, da sem njihov fan, lepo prosim !!... ) pa ( vsaj zdaj ) ne marajo KAPITALIZMA ... iz čiste pragmazije - če že ne zaradi drugega - ker je BOG KAPITAL premočen konkurent NJIHOVEMU BOGU, Xe Xe !...

in Ezra Pound ni bil nikoli fašist - pa če ti še toliko trobiš svoje !!... :-)

in Fusaro ni komunist ( ter za razliko od njegovega učitelja Preve-ja tudi nikoli ni bil, komunist !!... ) pač pa samo "komunitarec" oziroma Marxist, ki se zavzema za marxistično praxo vendar pa precej drugačno od stalinizma in komunizma kakor je bil slednji sproveden v prejšnjem stoletju ...

in če ti Fusarotu ne verjameš ( na kakšni realni podlagi, če smem vprašati ? ) to še ne pomeni, da nasproti tvoji veri on ne bi mogel biti verodostojen ... ... dobro, ne rečem da nikakor ni možno, da se tudi on pokvari ... ampak doslej se še ni - oder ?
Avanti tutta |  16 .05. 2018 ob  20: 42
Ma čakaj malo, kje sta se ta dva našla s tem Fusarotom ?
Ma chi se ne frega di Fusaro.
Tu je govora o novi vladi !
@ | danes ob 16:30  |  16 .05. 2018 ob  19: 01
Vem jaz tocno kaj govori Fusaro, verjetno mu sledim se preden si ti vedel kdo je.

Vprasanje je ce MU VERJAMEM. Jaz mu ne. Se obraca po vetru in je komunist samo zaradi poze.

In Ezra Pound JE obcudoval Mussolinija na 360 stoping in je bil FASIST. Lahko reces kar ces, ne spremeni dejstev. Oziroma, ce nimas principov in si intelletualmente disonesto mu to oprostis.
In ker pravis da tudi Fusaro odmisli pri Gramsci in Gentile se samo potrjuje kar pravim: Tudi on je intelletualmente disonesto

Ti se verjetno nanasas na tale clanek:

https://www.ilfattoquotidiano.it/2017/09/01/elogio-dellislam-e-del-cristianesimo-contro-il-fanatismo-del-mercato/3830418/

Krscanstvo je dalo podlago za obstoj kapitalizma. In to se pred protestanti (ki so de facto startali kapitalizem)
Kdo si je izmislil bancnistvo, ceke, posojanje denarja? CERKEV
@ |  16 .05. 2018 ob  16: 30
še ena... tvoja misel, da se Fusaro obrača po vetru ...

glej: 2 od njegovih "NAJ" filozofov sta Gramsci in Gentile; prvi "mimogrede" komunist in drugi "mimogrede" fašist - in Fusaro deletira, odmisli stran tisto njuno komunistično oziroma fašistično komponento in na skupni imenovalec postavi ono, kar jima je skupnega - torej ANTIKAPITALIZEM !!...
@novinarji |  16 .05. 2018 ob  16: 04
vprašajte Jonasa, če je res, kar sem tukaj napisal, ... pa da potem vidimo, HA HA HA HA ( Sherlock Holmes.press )
errata corrige: |  16 .05. 2018 ob  15: 59
Lukacs-ovega Hotela ...
1