ZA MILANOVIĆA NAJVEČ GLASOV TUDI V ISTRI: V drugem krogu več kot štiri odstotke neveljavnih glasovnic

Svet

Nekdanji predsednik hrvaške vlade in SDP Zoran Milanović je zmagal v drugem krogu hrvaških predsedniških volitev. Za več kot 100.000 glasov je premagal aktualno predsednico Kolindo Grabar-Kitarović, je objavila hrvaška volilna komisija. Po preštetih glasovih z več kot 99 odstotkov volišč je Milanović prejel nekaj manj kot 53 odstotkov glasov.

Volilna udeležba je bila glede na podatke z volišč, kjer so glasove že prešteli, skoraj 55 odstotna, kar je nekoliko več kot v prvem krogu predsedniških volitev 22. decembra, ko je bil Milanović relativni zmagovalec s tremi odstotki prednosti pred Grabar-Kitarovićevo.

Milanovićevo zmago z več kot šestimi odstotki prednosti so napovedale tudi vzporedne volitve, ki so jih objavili po zaprtju volišč ob 19. uri.

Današnje volitve so prav tako potrdile trende, ki so jih v zadnjih mesecih kazale javnomnenjske raziskave. Potem ko je imela Grabar-Kitarovićeva od poletja v anketah tudi deset in več odstotkov prednosti pred prvima zasledovalcema, so ankete pred prvim in drugim krogom volitev napovedale največ glasov Milanoviću.

Po objavi izidov je Milanović stopil pred svoje privržence, ki so navdušeno slavili njegovo zmago v znanem zagrebškem koncertnem prostoru Tvornica kulture. Novoizvoljeni hrvaški predsednik se je predvsem zahvalil svojim volivcem, kot tudi vsem, ki so šli na volišča. Zahvalil se je tudi Grabar-Kitarovićevi ter prekinil žvižge, ki so spremljali omembo njenega imena.

Izpostavil je, da bo sledil ustavnim pooblastilom ter sodeloval z vsako hrvaško vlado, kot se spodobi v večstrankarski parlamentarni demokraciji. Kot je dodal, ni treba pričakovati njegovih nerealnih obljub, kot jih ni bilo niti med njegovim vodenjem hrvaške vlade.

Zaveda se, da so na Hrvaškem ljudje, ki se ne morejo sprijazniti z njegovo zmago, a kot je dodal, je s tem treba živeti, ker je Hrvatov premalo, da bi se delili na ta način. "Bodimo enotni v različnosti," je dejal. "Če je tesna, a poštena zmaga prinesla malo vere v to družbo, sem srečen človek in se veselim," je sklenil.

Grabar-Kitarovićeva je v zagrebškem poslovnem poslopju City Plaza nagovor svojim volivcem začela z besedami "Naj bog čuva mojo Hrvaško". Čestitala je Milanoviću za zmago in predlagala, da bi se dobila tudi pred uradnim prenosom oblasti, ki bo predvidoma februarja. Tudi aktualna hrvaška predsednica je morala pomiriti izraze nezadovoljstva svojih privržencev ob omembi Milanovićevega imena.

Ocenila je, da so državljani na nedeljskih volitvah poslali sporočilo, da je treba biti več med državljani in jim bolj prisluhniti. Pozvala je k enotnosti v državi ter napovedala, da bo po predaji dolžnosti ostala na Hrvaškem.

Milanović je zmagal v štirih največjih hrvaških mestih, Zagrebu, Splitu, Reki in Osijeku, kot tudi v vrsti drugih mest, predvsem na severozahodu države in v hrvaški Istri. Volitve so pokazale, da tokrat ne bodo odločilni glasovi hrvaških volivcev iz drugih držav, čeprav je Grabar-Kitarovićeva dobila več deset tisoč glasov predvsem v Bosni in Hercegovini in Nemčiji, v katerih živi največ Hrvatov z volilno pravico.

V Sloveniji je Milanović dobili 169 glasov, Grabar-Kitarovićeva pa 101, je objavila hrvaška volilna komisija.

Ena od značilnosti odločilnega kroga hrvaških predsedniških volitev je več kot štiri odstotke neveljavnih volilnih listkov, kar je trikrat več kot v prvem krogu. Največ neveljavnih glasov je bilo v Slavoniji, v kateri so zabeležili tudi nekoliko nižjo udeležbo, kot je bila 22. decembra.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da so doma ostali večinoma volivci neodvisnega kandidata Miroslava Škora, ki je bil tretji v prvem krogu. Takrat je napovedal, da bo na svojem volilnem listku ob dveh kandidatih dodal številko tri "moj narod" in jo obkrožil.

V državni volilni komisiji so potrdili, da so prejeli približno enako število prijav domnevnih kršitev volilnega molka in kaljenja javnega reda in miru na voliščih kot v prvem krogu decembra. V Osijeku je na enem od volišč posredovala policija.

V primeru incidenta v Zagrebu, ko je neki moški srednjih let verbalno napadel Milanovića, prijave ni bilo. Manjši incident se je pripetil pred voliščem, na katerem je nekdanji hrvaški premier oddal svoj glas.

Petletni mandat Grabar-Kitarovićeve poteče 18. februarja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija