Z NOŽEM JE NEDOLŽNI ŽENSKI SREDI NICE ODREZAL GLAVO: Medtem kričal 'Alah Akbar', vrstijo se obsodbe (VIDEO)

Kronika

V cerkvi Notre-Dame v središču Nice je moški danes z nožem ubil tri ljudi. Storilca je policija prijela, protiteroristično tožilstvo pa incident preiskuje kot teroristično dejanje. V Franciji so razglasili najvišjo stopnjo nevarnosti pred terorističnimi napadi. V Evropi in po svetu se vrstijo obsodbe napada in izrazi solidarnosti s Francijo.

Motiv za napad še ni znan, prav tako ne, ali sta z njim povezana tudi današnja napada v Avignonu in na francoskem konzulatu v savdski Džedi ter incident v Lyonu, kjer je policija aretirala z nožem oboroženega moškega.

Napad v Nici se je zgodil okoli 9. ure po lokalnem času. Policija je povedala, da je napadalec moškega in žensko ubil v cerkvi Notre-Dame, še ena ženska, ki je bila huje poškodovana, pa je umrla v baru blizu cerkve, kamor se je zatekla. Policija je območje zaprla in sporočila, da so razmere pod nadzorom.

Lokalni časnik Nice Matin poroča, da je napadalec v cerkvi eni žrtvi prerezal vrat in da so ga policisti "nevtralizirali s strelom" in nato odpeljali v bolnišnico. Eno od žrtev, ki je prišla v cerkev molit, naj bi napadalec "dobesedno obglavil", poroča britanski BBC.

Župan mesta Christian Estrosi je na kraju dogodka povedal, da je napadalec stalno ponavljal Alah Akbar (arabsko Bog je velik) tudi, ko so mu dali zdravila. Estrosi je napad primerjal z nedavnim umorom učitelja Samuela Patyja, ki ga je mlad Čečen usmrtil in ga obglavil, ker je dijakom med uro o svobodi govora pokazal karikature preroka Mohameda. Vsaj ena žrtev v Nici je bila napadena "z isto metodo," je dejal.

Avignon: z nožem grozil mimoidočim in policistom

Ali so z napadom povezani tudi drugi današnji incidenti, ni znano. V francoskem mestu Avignon je policija danes ubila moškega, ki je z nožem grozil mimoidočim in tudi policijski patrulji ter klical "Alah je velik". Drugih žrtev ni bilo. V savdskem mestu Džeda pa so aretirali savdskega državljana, ki je na francoskem konzulatu z nožem zabodel varnostnika in ga pri tem ranil. Napadalca so že prijeli.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je na Twitterju sporočil, da je po napadu v Nici sklical krizni sestanek. Ob več ministrih sta se ga udeležila tudi premier Jean Castex in predsednik Emmanuel Macron, ki je nato odpotoval v Nico, dogodek pa označil kot islamistični teroristični napad.

Iz Evrope in sveta se vrstijo izrazi solidarnosti s Francijo in obsodbe napada v Nici. Na Twitterju so se oglasili tudi slovenski predsednik Borut Pahor, premier Janez Janša in zunanje ministrstvo. Janša je med drugim zapisal "ostanite močni" v angleščini, v francoščini pa "ničelna toleranca do terorizma", Pahor pa je v imenu Slovenije izrazil globoko sožalje francoskemu ljudstvu, predsedniku Macronu pa ob terorističnem zločinu izrekel veliko solidarnost.

Ostro so napad obsodili tudi v Bruslju. Na Twitterju sta se oglasila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je poudarila, da je s Francijo solidarna vsa Evropa, in predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je med drugim zapisal: "Celotna Evropa je z vami.".

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je tvitnila, da je usklajeno delovanje EU za preprečevanje in boj proti terorizmu najvišja prioriteta. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pa je Evropejce pozval, naj se združijo v boju proti nasilju in tistim, ki skušajo vzpodbujati in širiti sovraštvo.

V čast žrtvam zadoneli zvonovi

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je tvitnil, da je globoko šokiran zaradi barbarskih napadov v Nici, Avignonu in francoskem konzulatu v Džedi ter zapisal: "Skupaj se bomo v Evropi in po svetu borili proti sovraštvu in terorju."

Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da Nemčija stoji ob strani Franciji v teh težkih časih po brutalnem napadu. Napad so med drugim obsodili tudi premierji Italije, Avstrije, Velike Britanije, Belgije in Nizozemske ter Franciji zagotovili, da ji njihove države stojijo ob strani. Ruski predsednik Vladimir Putin je napad v Nici obsodil kot cinični zločin.

Napad v Nici je obsodil tudi Vatikan, ki poudarja, da terorizem in nasilje nista sprejemljiva. Papež Frančišek moli za žrtve in njihove svojce, so sporočili iz Vatikana. Napad je obsodila tudi francoska škofovska konferenca. V cerkvah po Franciji so v čast žrtvam napada ob 15. uri zadoneli zvonovi, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

V Franciji izredne razmere od leta 2015

Napad je obsodila tudi Turčija, ki je sicer te dni v vse bolj zaostrenem sporu s Francijo zaradi podpore francoskega predsednika Emmanuela Macrona objavi karikatur islamskega preroka Mohameda po brutalnem umoru učitelja ter zaradi napovednih ukrepov v boju proti islamskemu ekstremizmu. Turško zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost izrazilo odločno obsodbo tega krutega napada in Franciji izrazilo solidarnost ter sožalje svojcem žrtev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V Franciji veljajo izredne razmere od terorističnega napada 15. januarja 2015 na satirični tednik Charlie Hebdo. V Parizu trenutno poteka sojenje pomagačem napadalcev, ki so ubili 17 ljudi. Od leta 2015 je bilo v džihadističnih napadih t.i. osamljenih volkov po državi ubitih več kot 250 ljudi.

Nica je bila 14. julija leta 2016 tarča terorističnega napada, ko je na francoski nacionalni praznik moški s tovornjakom kosil med množico in ubil 86 ljudi. Odgovornost je prevzela Islamska država.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  30 .10. 2020 ob  09: 21
Z Lampeduse namesto domov, kamor so ga napotili Italijani, naprej ilegalno v Francijo klat. Fajonček, pač.
Tine |  30 .10. 2020 ob  06: 06
Ja zdaj vsi obsojajo, ko je bil čas pa so jih vabili .In kaj imajo od tega žrtve ?