VRTOGLAVO VISOKE CENE NA PORTOROŠKI PLAŽI: 45 evrov za ležalnik, 125 evrov za 'kabano'

Piran

V Portorožu so v ponedeljek uradno odprli centralno plažo. Del njene ponudbe predstavlja tudi plaža hotela Kempinski Palace, ki bo odprta za vse obiskovalce. Na tem delu bo na voljo 150 ležalnikov, medtem ko bo občinski del plaže, s katerim upravlja Okolje Piran, ponujal več kot 300 senčnikov. A cene so nekatere obiskovalce plaže že 'vrgle na rit'. Za dvojni ležalnik s senčnikom je na plaži Palace potrebno odšteti vrtoglavih 125 evrov na dan.

Centralna plaža v Portorožu je svoja vrata sicer odprla že 15. junija, uradno pa ta ponedeljek. Ob dveh obnovljenih pomolih bo obiskovalcem nudila 330 senčnikov, številne aktivnosti in možnost uporabe rekvizitov. Po besedah direktorja Okolja Piran Gašparja Gašparja Mišiča bo poskrbljeno tudi za najbolj zahtevne goste. Vsem bo sicer na voljo tudi del plaže, ki ga ima v najemu hotel Kempinski Palace in ki bo nudil 150 ležalnikov. A sodeč po cenah, si bo najem ležalnikov in senčnikov lahko privoščil le malokdo.

Ena izmed obiskovalk portoroške plaže je namreč ob pogledu na cene izposoje doživela hladen tuš. Ležalnik za dve osebi s senčnikom na delu plaže hotela Kempinski naj bi po njenih navedbah stal celo 125 evrov na dan, 45 evrov pa naj bi bilo potrebno odšteti za izposojo samostojnega ležalnika. Navedbe smo preverili tako na Okolju Piran kot v hotelu Kempinski Palace.

V javnem komunalnem podjetju so nam pojasnili, da za najem ležalnikov in senčnikov veljajo cene, ki so jih določili že leta 2014. Za ležalni stol je na dan tako potrebno odšteti 6 evrov, abonma za deset dni, denimo, stane 41 evrov. Za senčnik je potrebno odšteti 5 evrov na dan, ali 41 evrov za deset dni, oziroma po 6 evrov za ležalnik s sefom. Najem senčnika in ležalnika na novem platoju in novem delu promenade stane po 6,5 evra na dan. V lanskem letu je tako dnevno v blagajno Okolja Piran z naslova izposoje senčnikov in ležalnikov steklo povprečno 2700 evrov.

Drugačna slika na plaži Kempinskega 

Iz hotela Kempinski Palace, ki z delom centralne plaže letošnjo sezono razpolaga prvič, so nam sporočili, da so za obiskovalce pripravili različne cenike, "v samo ceno pa je vključeno ne le bivanje na plaži, temveč celoten paket in ugodnosti tudi v hotelu". Za 45 evrov tako posameznik prejme ležalnik in senčnik, plastenko vode in brisačo na plaži Palace. Dodatne storitve v hotelu pa na dan obiska plaže vključujejo: vavčer za kavo in tortico dneva v kavarni Forma Viva, 15-odstotni popust na tretmaje v Rose spa wellness centru, 10-odstotni popust na hrano in pijačo v hotelskih restavracijah ter znižano ceno parkirnine v hotelu na dan obiska plaže, ki znaša 15 evrov.

Celoten cenik (ki si ga lahko ogledate spodaj) vsebuje tudi različne pakete za deset obiskov plaže ali letno vstopnico. 10-dnevni najem tako stale 325 evrov, letna vstopnica pa skoraj tisoč evrov. Za dnevni najem 'kabane' za dve osebi je potrebno odšteti 125 evrov.

Obisk plaže dovoljen le brez lastnega ležalnika?

V hotelu ob tem izpostavljajo, da je plaža odprta za vse obiskovalce, a da ti s seboj ne smejo prinesti lastnih senčnikov in ležalnikov. "Zaradi pravil o socialnem distanciranju trenutno namreč ni dovolj prostora med že postavljenimi senčniki in ležalniki ter potencialno prinesenem lastnem ležalniku," so obrazložili. Kot so dodali, lahko gostje, ki se ne odločijo za najem, ležijo na mivki z brisačo.

Tudi na Okolju Piran poudarjajo, da mora biti dostop do obale skladno z veljavno zakonodajo prost, zato so na njihovem delu plaže dobrodošli vsi. "Ustava, še podrobneje pa zakon o vodah določata, da so morje, vodno zemljišče morja, plaža in priobalno zemljišče morja naravno javno dobro, kar pomeni, da jih lahko uporablja vsakdo pod enakimi pogoji, ne glede na to, v čigavi lasti je zemljišče. Dostop in raba plažnih površin v upravljanju Javnega podjetja Okolje zato nikakor niso pogojene z najemom plažnih rekvizitov." Obiskovalcem svojega dela plaže tako dovoljujejo tudi uporabo lastnih senčnikov in ležalnikov.

Oboji poudarjajo, da morajo vsi obiskovalci Centralne plaže Portorož vzdrževati varnostno razdaljo 1,5 metra na kopnem in dveh metrov v morju. Od polnoči dalje pa bo obvezno tudi nošenje obraznih mask v sanitarijah in drugih zaprtih javnih prostorih.

Metropol bi 'vrnil' del plaže Okolju

V Okolju Piran si tako nadejajo uspešne sezone in pozitivnega finančnega rezultata v enoti plaže po tem, ko so zadnja štiri leta v tem segmentu beležili izgubo. Ravno to je tudi bil povod, da se je podjetje odločilo za oddajo v najem dela plaže hotelu Kempinski Palace, s čimer si je direktor Gašpar Mišič tudi prislužil kriminalistično preiskavo.

Gašpar Mišič je na ponedeljkovi utvoritvi plaže potrdil, da so lastniki hotela Metropol poslali dopis, s katerim so izrazili željo, da občini vrnejo koncesijo za upravljanje s tistim delom plaže. Z njo bo po novem upravljalo Okolje Piran. Gre za veliko pridobitev, saj Metropolova plaža pomeni dodatnih 420 metrov obale, je pojasnil Gašpar Mišič.

Kot je dodal, so v Metropolu sicer obnovili tri pomole, kar je bil pogoj občine za vrnitev koncesije, so pa bili v občinskem podjetju o tej nameri obveščeni prepozno. Tako bodo v letošnjem letu lahko poskrbeli zgolj za redno čiščenje in vzdrževanje tega dela plaže, a bodo zato naredili vse, da bo to nova pridobitev v letu 2021.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Jel |  25 .06. 2020 ob  21: 27
Ker imajo pri nas taksne visoke cene pa je prav da slovenski turizem propade kako si pa z minimalno placo lahko se na plazi privoscis lezalnik.saj so nenormalni za slovence bi moralo bit pol cenejse za tujce pa pac vecje.se bojo radi spustli cene v najvecji sezoni.
Tiramola  |  25 .06. 2020 ob  11: 15
Zaslužek niti za najemnino direktorjevega Audija.