Vršičeva srebrna, Jereb bronast

Mladi slovenski judoisti do 23 let uspešno nastopajo na evropskem prvenstvu v bolgarskem Samokovu. Prvi dan tekmovanj je Kristina Vršič v kategoriji do 48 kg osvojila srebrno kolajno, Andraž Jereb pa je bil med borci do 66 kg bronast. Manja Kropf (do 57 kg) je po porazu v uvodni borbi danes ostala brez uvrstitve.

Kristina Vršič je bila danes malodane nepremagljiva, premoč je morala nasprotnici priznati šele v finalu. Tam je bila boljša Ebru Sahin iz Turčije. Pred tem je judoistka Dupleka blazino trikrat zapustila kot zmagovalka. Vršičeva, mladinska evropska prvakinja iz leta 2008, je leta 2010 v Samokovu že stopila na zmagovalne stopničke, v mladinski konkurenci je bila takrat na evropskem prvenstvu tretja.

V kategoriji do 66 kg je Jereb pokazal dobre borbe. Na poti do brona je najprej premagal Madžara Martina Vegvarija, zatem Ukrajinca Olega Glušenka, v četrtfinalu je klonil proti Rusu Jakubu Šamilovu, v repasažu pa je bil boljši od Romuna Rumusa Lazee. V borbi za tretje mesto pa je z iponom ugnal Akila Gjakova s Kosova. To je za Jereba druga medalja z prvenstev stare celine do 23 let, leta 2010 je v Sarajevu osvojil srebro.

V soboto bosta na blazine stopila Igor Potparič (do 73 kg) in Aja Zupanc Gačnik (do 70 kg).