VOZNIK IZOLSKE KOMUNALE: “Eni se res trudijo ... nekateri pa so celo nesramni”

Izola

Siniša Dabič je voznik manjšega komunalnega vozila za ločeno zbiranje odpadkov pri Komunali Izola. Pobira tudi pomije in odpadno olje iz restavracij. Njegov delavnik traja od ponedeljka do sobote. “Na področju zbiranja odpadkov se je veliko spremenilo, zlasti od leta 2001,” pove. “A še vedno je veliko ljudi, ki se jim ne da ločevati.”

Pri svojem delu naleti na številne situacije. “Vozniki radi pomagamo ljudem, svetujemo, srečujemo pa se tudi s težavami,” nam razloži. Največ jih povzročajo ljudje, ki tik ob ekoloških otokih ali kar na javni površini odložijo različne kosovne odpadke, zeleni rez in podobno. Tudi mali gospodinjski aparati se velikokrat znajdejo med njimi.

Pohvali pa številne uporabnike, ki dosledno ločujejo. Tako se je od leta 2010, ko je delež ločeno zbranih odpadkov znašal 17 odstotkov, v lanskem letu situacija bistveno izboljšala. V izolski občini ločeno zberejo 55 odstotkov odpadkov, a želijo si še več. V ta namen so v zadnjih letih pripravili številne akcije, osveščajo javnost. Mentaliteta se pač počasi popravlja, poudari Dabič. “Eni se res trudijo, so pa tudi taki, ki se nikakor nočejo vključiti v sistem. In če jih opozoriš na to, so nekateri celo nesramni,” opiše svoje izkušnje s terena.

Nekoč so vsi odpadki pristali v istem zabojniku, tudi na divjih odlagališčih. Spremembe so se začele leta 2001 in, kot pove Dabič, v izolski občini so se divjih odlagališč rešili. “Na tem področju je stanje res zelo urejeno. Komunala je skupaj z občino pripravila številne čistilne akcije, ki so obrodile sadove.”

Številne storitve so brezplačne

Ne gre pozabiti niti na osveščanje javnosti, akcije zbiranja nevarnih odpadkov s premično zbiralnico, s katerimi naberejo okoli 2500 kilogramov nevarnih snovi, pa odprtje Centra uporabnih predmetov, prvega tovrstnega na Obali.

Občani lahko podatke o pravilnem ločevanju odpadkov najdejo tako na zabojnikih, kjer je slikovno gradivo, na spletni strani Komunale Izola ter v zloženkah, ki jih vsako leto dobijo gospodinjstva. Prav tako so na zabojnikih QR kode, prek katerih lahko uporabniki na svojih mobilnih napravah preverijo, ali so pravilno ločili odpadke.

Na zabojnikih so vam v pomoč QR kode.

Dabič občanom tudi svetuje, da v času turistične sezone, ko je količina odpadkov večja, po potrebi pokličejo na Komunalo Izola, kjer se lahko dogovorijo za dodatne zabojnike ali pogostejši odvoz. Taka storitev je plačljiva, številne storitve pa so brezplačne. Denimo letne akcije zbiranja kosovnih odpadkov, zelenega reza ter nevarnih odpadkov. “Po kosovne odpadke lahko pridemo tudi z manjšim vozilom, če je lokacija nedostopna za velik tovornjak,” pove naš sogovornik. “Take storitve pridejo prav pri selitvah ali večjih prenovah.”

Deli novico: