VOLIVCI IZBRALI NOV OBRAZ: Mandat zaupali Miklaviču, Arčon se poslavlja

Slovenija

Pred Klemnom Miklavičem je prvi županski mandat v Mestni občini Nova Gorica, saj so mu občani v včerajšnjem drugem krogu volitev dali prednost pred aktualnim županom Matejem Arčonom. Miklavič, ki je nastopil s podporo volivcev, je prejel okoli 52 odstotkov glasov.

Klemen Miklavič je novi župan Nove Gorice.

Klemen Miklavič je star 43 let, zadnja štiri leta pa je bil vodja svetniške skupine gibanja Goriške.si, ki bo imelo v novem mestnem svetu sedem sedežev. Tako je imel priložnost podrobneje spoznati in sooblikovati lokalno politiko.

V prvem krogu drugi, v nedeljo pa zmaga

Letos se je prvič odločil nastopiti tudi kot županski kandidat in v prvem krogu lokalnih volitev pred dvema tednoma zasedel drugo mesto s 25,4 odstotka glasov, medtem ko je prvouvrščeni Arčon dobil 37,4-odstotno podporo. Miklavič je svoj program strnil v dve točki – dostojno življenje za vse občane in delovna mesta. Prebivalcem občine mora biti življenje v njej dostopno in v zadovoljstvo, da bodo ostajali na Goriškem, pravi. 

Matej Arčon se poslavlja z županskega mesta.

Priznavajo mu vodstvene sposobnosti

Rodil se je v Šempetru pri Gorici, na Goriškem je tudi končal osnovno šolo in gimnazijo, nato pa šolanje nadaljeval s študijem mednarodnih odnosov na Univerzi v Ljubljani. Tam je tudi magistriral in pridobil doktorat iz edukacijskih ved. Več let je delal v tujini, nato pa se je vrnil na Goriško in se vključil v lokalno politiko. V gibanju Goriška.si izpostavljajo njegovo energijo in pristop, cenijo ga tudi zaradi vnosa novih idej v goriški politični prostor. Kot so dodali, mu vodstvene sposobnosti priznavajo kolegi še iz študentskih časov, ko je vrsto let zasedal vodilna mesta v mednarodnih organizacijah.

Sodeloval pri številnih šolskih reformah, doma in po svetu

Profesionalno pot je začel že kot študent, ko je sodeloval pri reformi slovenskega visokega šolstva. Kot raziskovalec je nato gostoval na Univerzi v Oslu na Norveškem in Univerzi v Deustu v španskem Bilbau. Objavil je številne strokovne in znanstvene članke ter od Pedagoškega instituta in Slovenskega društva raziskovalcev na področju edukacije prejel nagrado za najboljši doktorat. Tekoče govori štiri tuje jezike, pogovorno pa še dva.

Vodil in sodeloval je pri projektih s področja razvoja in reform visokega šolstva na Balkanu, v Latinski Ameriki, jugovzhodni Aziji in na Bližnjem vzhodu. Sodeloval je tudi pri uveljavljenih mednarodnih organizacijah in ustanovah, med drugim Evropski komisiji, OECD in Ovseju, ter pri vrsti tujih razvojnih svetovalnih agencij.

Trenutno je aktiven kot svetovalec Sveta Evrope na področju visokega šolstva, v domačem okolju pa kot pridruženi raziskovalec Centra za študij edukacijskih politik Univerze v Ljubljani in sodelavec Centra RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (Cmepius) s področja mednarodnih projektov iz poklicnega usposabljanja.

V študentskih letih je bil Miklavič aktiven sabljač, danes pa so njegove priljubljene oblike rekreacije predvsem plavanje, kolesarjenje in raziskovanje rečnih oz. potočnih strug.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija