VOJAŠKA PARADA: V Trstu bodo zaznamovali dan narodne enotnosti in oboroženih sil

Trst

V Trstu bodo danes, dan po shodu italijanskih neofašistov in demonstracijah protifašistov zaznamovali dan narodne enotnosti in oboroženih sil. Vojaške slovesnosti na osrednjem trgu v Trstu se bodo udeležili italijanski predsednik Sergio Mattarella in delegacije iz dvanajstih držav, tudi Slovenije.

Na slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne bo sodelovalo tisoč pripadnikov oboroženih sil različnih rodov, prizorišče pa bodo preletela tudi akrobatska letala skupine Frecce tricolori. V Trstu bodo ob slovesnosti veljali strogi varnostni ukrepi, zaprtih bo tudi več cest.

To bo že drugi zaporedni dan s strožjimi ukrepi v mestu. V soboto popoldne sta mestno središče ohromila shoda neofašističnega gibanja CasaPound ter Antifašističnega in antirasističnega Trsta, ki pa sta po poročanju lokalnih medijev minila brez izgredov.

Shoda gibanja CasaPound se je glede na podatke tržaški oblasti udeležilo okoli 2000 ljudi. Navzoče, med katerimi je bil tudi predsednik gibanja Gianluca Iannone, je nagovoril sekretar CasaPound Simone Di Stefano. Dejal je, da gibanje ni priredilo tržaškega shoda zaradi politike, ampak da bi počastili 100. obletnico italijanske zmage v prvi svetovni vojni.

"Prišli smo, da bi počastili žrtvovanje 600.000 in več Italijanov, naših dedov in pradedov, ki so se v prvi svetovni vojni borili kot levi in s krvjo pisali meje tega našega naroda," je poudaril Di Stefano, ki je v nadaljevanju večkrat izpostavil pomen predvsem duha takratne zmage. Po njegovih besedah je ta duh treba znova obuditi v Trstu in Italiji, saj je edini, ki lahko reši narod in ga ponovno zedini. Danes se je treba še vedno boriti za narod in jasno identiteto, je zaključil Di Stefano.

Precej bolj številčen - podatki medijev in tržaških oblasti nihajo med 3000 in 5000 udeleženci - je bil shod, ki ga je pod geslom Osvobodimo se fašizmov sočasno priredilo združenje Antifašistični in antirasistični Trst. Zaključil se je z govorom nekdanje partizanske kurirke in bivše senatorke Stranke komunistične prenove Lidie Menapace, ki je izpostavila uspeh antifašistične manifestacije.

Ta po njenih besedah izvira iz dejstva, "da smo zares ljudstvo. Smo vsi enotni, dokazali smo, da je dejanska enotnost ogromna sila". Poudarila je tudi pomen miru, ki je nekaj, kar je treba braniti. "V tem trenutku je tveganje za mir zelo veliko, ker je oblast, ki jo ima v rokah kapitalizem, oblast, ki cilja na vojno," je dejala Menapacejeva. Ob tem se je zavzela za uresničitev zamisli o Evropi narodov in ne držav, saj se narodi med seboj lahko razumejo.

Deli novico:

Eho |  04 .11. 2018 ob  22: 30
@Fido | danes ob 22:16

Maršal je bil nrtabuljši gazda. Amen.

Fido |  04 .11. 2018 ob  22: 16
Casa pound zmore zgolj par procentov italijanskih volilcev
Zato rabi malo reklame.In parade so to
Politični marketing.So fašisti ali ne ni naš problem."son cazzi loro" In vse kar ne kruli belačau ali avantipopopolo je že sumljivo in nas spravlja v obup.
Rešujmo raje naše probleme ,ki jih ni malo.Ko bomo razprodali vse in nam bo ostala samo še pašteta Kekec inSlovenka sirčki
se bomo spraševali kdo je boljši gazda?
Tajkun,fašist,kitajc,švabo........
Bitka |  04 .11. 2018 ob  22: 00
Italija je bila hudo bitko v Afriki. Etiopiji. Zmagale so palme...
Zgodovina |  04 .11. 2018 ob  19: 57
Italijani zmagali v 1. sv.vojni!? Nemsko - Avstroogarske enote so jih potisnile do Piave, izgubili so bitko, imeli so sreco, da so centralne sile kapitulirale. Ze dan ali dva po koncu vojne so se ital. sile iskrcale v Trstu kot "veliki zmagovalci". V vojno pa si Italijani itak sli, ker so jim antantne sile obljubile ozemlje....
NAJ ŽIVITA |  04 .11. 2018 ob  19: 39
SLOVENIJA IN SLOVENSKI NAROD
cel |  04 .11. 2018 ob  17: 14
smeh, prireditev kr neki
Eho |  04 .11. 2018 ob  16: 12
Zapomnite si, Italijanski fašisti ne sovražijo samo nesrečnikov, ki bežijo pred zlom iz oddaljenih krajev, ki so ga povzročili tudi kapitalisti iz Evrope. Ampak ravno tako zelo sovražijo tudi vse kar diši po Slovencih in Sloveniji. Tudi kar diši po Avstrijcih in Avstriji, itn...Fašisti sovražijo vse razen svojega sovraštva, ki ga razvajajo kot malega otroka. Fašisti so nori.
Eho |  04 .11. 2018 ob  16: 04
To, da je v Sloveniji uradni jezik Slovenščina se lahko zahvalimo Maršalu Titu in njegovim korajžnim komunistom. Če Titovim komunistom in socialistom ter vsem ostalim borcem tudi tistim partizanom, ki so verjeli v boga, to ne bi kljub pogumu uspelo. Slovenski jezik tudi obstajal ne bi več. Tudi Slovenskih genov bi bilo še komaj za vzorec v kašni "banki" ker bi tako kot so to nacisti načrtovali sterilizirali vse deklice Slovenskega rodu.
RALE |  04 .11. 2018 ob  16: 00
History, kje si se to učil zgodovine. Vso pravico imaš da šolnino iščeš nazaj. In ne povej tega kar si napisal še zdaj prisebnemu partizanu , ker te ne bo sestavil niti Geigerjev števec. Res je da so v nekaterih zaključnih operacijah deli armad imeli vlogo pomožnih sil, toda to je daleč od šlepanja. In na tvojo provokacijo da odgovorim z trditvijo. Izdajalci svojega naroda niso bili. Mesec dni prosto, in uči zgodovino iz knjig.
@History |  04 .11. 2018 ob  15: 29
-1
yep, Partizani niso zmagali nič. Za razliko od domobrancov.
Zgodovina |  04 .11. 2018 ob  15: 27
-1
Tito se je usral in generiral 20 milijonov ovac, ki še danes niso sposobne poskrbeti same zase, razen Slovenije, ki jih futra Bruxelles.
@Justino |  04 .11. 2018 ob  14: 58
-1
Vojaško parado unih ki bi te se naj mat
1