VLADA RAZVELJAVILA ODREDBO: Konec izdaje zdravil na recept za največ en mesec

Slovenija

Vlada je sprejela odlok, s katerim ostaja v veljavi omejitev izdaje zdravil brez recepta v lekarnah na eno pakiranje na osebo, razveljavlja pa se dosedanja odredba, ki je omejevala tudi izdajo zdravil na recept za največ en mesec. Prav tako ostaja v veljavi začasno povečanje izdelave dezinfekcijskih sredstev pri izvajalcih lekarniške dejavnosti. Kot smo poročali, je po incidentu v eni od koprskih lekarn završalo med lokalnimi prebivalci, ki so na Facebooku izražali nezadovoljstvo nad dolgimi čakalnimi vrstami pred lekarno ter opozarjali na nesmiselnost omejevanja izdaje zdravil na en mesec.

Omenjeno odredbo, ki je omejila izdajo zdravil na recept bolnikom za zdravljenje za obdobje enega meseca in zdravil brez recepta na eno pakiranje na osebo ter je določila, da izvajalci lekarniške dejavnosti povečajo izdelavo dezinfekcijskih sredstev za površine in roke, je prejšnji minister za zdravje Aleš Šabeder izdal 13. marca.

Vlada pa je na današnji dopisni seji izdala odlok, v katerem prav tako določa, da lahko izvajalec lekarniške dejavnosti izda zdravilo za uporabo v humani medicini brez recepta v količini enega pakiranja na osebo, in da lahko izvajalci lekarniške dejavnosti, ki izpolnjujejo pogoje za izdelavo galenskih zdravil, povečajo izdelavo dezinfekcijskih sredstev za površine in roke. V danes sprejetem odloku, ki je bil že objavljen v uradnem listu in prejšnjo odredbo razveljavlja, pa ni več zapisane omejitve za izdajo zdravil na recept.

Ob tem pa novi odlok, ki bo začel veljati v četrtek, določa še, da strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka vlada ugotavlja vsakih 14 dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, da se ti ukrepi še naprej uporabljajo, ali pa ukrepe spremeni oziroma odpravi ter o tem obvesti državni zbor in javnost.

V sporočilu za javnost po današnji seji vlade so sicer zapisali, so zaradi obsežnega širjenja novega koronavirusa in razglasitve epidemije covida-19 nastali številni izzivi pri zagotavljanju oskrbe z zdravili, ki so potrebna v EU med izbruhom covida-19, saj je pandemija na svetovni ravni povzročila znatno povečanje povpraševanja po nekaterih zdravilih.

Ob tem Evropska komisija poziva države članice EU, da naj ravnajo skrbno in premišljeno z obstoječimi zalogami zdravil ter da naj v ta namen sprejmejo ustrezne ukrepe. Na področju izdaje zdravil brez recepta je bila državam članicam EU predlagana optimizacija prodaje oziroma izdaje zdravil v lekarnah za preprečevanje kopičenja zdravil z uvedbo omejitev prodaje zdravil, pri katerih obstaja tveganje pomanjkanja, in začasne omejitve spletne prodaje osnovnih zdravil. Tako se z odlokom z namenom preprečitve motenj v preskrbi z zdravili v Sloveniji pri izvajalcih lekarniške dejavnosti začasno omeji izdaja zdravil brez recepta.

Prav tako se je zaradi epidemije v Sloveniji povečala potreba po dezinfekcijskih sredstvih za površine in roke, še posebej v zdravstvenih in drugih ustanovah. Teh potreb ni mogoče zadovoljiti z industrijsko proizvedenimi dezinfekcijskimi sredstvi, saj so proizvodne zmogljivosti proizvajalcev zasedene, ter običajnimi zalogami galensko izdelanih dezinfekcijskih sredstev.

Zaradi ustrezne oskrbe z dezinfekcijskimi sredstvi za površine in roke na območju Slovenije se zato z odlokom začasno določi povečanje izdelave dezinfekcijskih sredstev za površine in roke pri izvajalcih lekarniške dejavnosti, ki izpolnjujejo pogoje iz zakona o lekarniški dejavnosti, so še pojasnili v sporočilu po današnji dopisni seji vlade.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  23 .04. 2020 ob  12: 40
a so se spomnili spremenit odredbo po tistem incidentu v olmu v kp..!!!