Visoka ameriška diplomatka žalila EU

Namestnica ameriškega državnega sekretarja Victoria Nuland je med pogovorom z veleposlanikom ZDA v Kijevu Geoffom Pyattom, ki so ga posnele in objavile ruske tajne službe, grdo kritizirala EU. Ni sicer jasno, v kakšnem kontekstu.

Rusi so po vzoru ameriške Agencije za Nacionalno varnost (NSA) posneli telefonski pogovor med pomočnico državnega sekretarja za Evropo in Evrazijo Nulandovo in veleposlanikom Pyattom in ga objavili na spletni strani YouTube. Kontekst pogovora ni jasen, vendar pa je slišati Nulandovo, kako pravi: "Jebeš EU".

Tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki je v četrtek priznala, da je Nulandova v stiku s sogovorniki iz EU in se je opravičila. Psakijeva ni šla v podrobnosti pogovora med Nulandovo in Pyattom, vendar je opozorila, da so zadevo prvi objavili Rusi. Tudi tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney se je grizel za jezik in dejal le, da dejstvo, da so zadevo objavili Rusi, govori samo zase.

Nulandova je bila v četrtek v Kijevu, kjer se je pogovarjala z ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem, proti kateremu od novembra lani potekajo protesti, ker z EU ni želel skleniti pridružitvenega sporazuma. V pogovoru z Pyattom je pohvalila odločitev generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona, da za svojega odposlanca za Ukrajino imenuje nekdanjega nizozemskega veleposlanika v Kijevu Roberta Serryja.

Pri tem je povedala, da bo to pomagalo "zalepiti" zadevo, in "jebeš EU". Kaj točno to pomeni, ne ve nihče, razen Američanov, ki pa so o podrobnostih tiho. Nulandova je bila kritična tudi glede ponudbe Janukoviča, da položaj predsednika vlade prevzame opozicijski voditelj Arsenij Jatsenjuk, položaj njegovega namestnika pa nekdanji slavni boksar Vitalij Kličko. Oba sta sicer že zavrnila Janukovičevo ponudbo.

Deli novico:

ZDA |  08 .02. 2014 ob  22: 46
pa imajo svojo igro, mi smo že itak zalepili in podpisali pogodbo s................
strinjam |  07 .02. 2014 ob  11: 29
se z njo. evropska unija je en k.....