VIŠJE SODIŠČE ODREDILO PRIPOR ZA BOJANA POŽARJA: Ga želijo umakniti iz poročanja v času predvolilne kampanje?

Kronika

Novinarju in lastniku portala Požareport Bojanu Požarju je Višje sodišče v Ljubljani zaradi nenavzočnosti na obravnavi odredilo pripor, so potrdili na ljubljanskem višjem sodišču. Požarjev odvetnik Franci Matoz se je zoper sklep o priporu pritožil, o čemer bo odločalo vrhovno sodišče, so pojasnili na višjem sodišču.

Informacijo o odreditvi pripora je danes na družbenem omrežju Twitter objavil Požar. Kot je zapisal, bo najbrž že danes v priporu, kot povod pa je navedel svojo nenavzočnost na eni od obravnav na višjem sodišču. Ob tem je objavil tudi del sklepa sodišča, iz katerega je razvidno, da zasebni tožilec Požarja preganja zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve.

"Vse kaže, da bom že danes končal v priporu, ki bo trajal do prvega naslednjega naroka oziroma največ do 30 dni. Samo zato, ker sem 16. marca manjkal na obravnavi pred višjim sodiščem, kjer moja udeležba ni bila obvezna. Gre za postopek, v katerem sem bil na prvi stopnji tudi oproščen," je na Twitterju objavil Požar.

Požarjevo informacijo so potrdili na Višjem sodišču v Ljubljani. Po besedah direktorja višjega sodišča Janeza Grdena, je sklep o odreditvi pripora v konkretnem primeru sprejel pritožni senat sodišča zaradi nenavzočnosti obdolženca na obravnavi po drugem odstavku 307. člena zakona o kazenskem postopku, razloge za takšno odločitev pa je senat navedel v izpodbijanem sklepu.

"Ker gre za nepravnomočno odločitev, nadaljnjih odgovorov v tej smeri ne moremo posredovati. Dodamo lahko še, da je zagovornik obdolženca že vložil pritožbo, ki pa ne zadrži izvršitve. Spis je že bil predložen na Vrhovno sodišče RS, ki bo odločalo o pritožbi," je povedal Grden.

Ker pritožba ne zadrži izvršbe, se mora Požar zglasiti v pripor. Informacijo smo želeli preveriti tudi pri Požarju in njegovemu odvetniku Franciju Matozu, vendar se na naše klice nista odzvala. Je pa Požar na Twitterju naknadno napovedal, da bo daljšo izjavo o ozadju pripornega naloga, če bo le mogoče, objavil ob 19. uri na Twitterju in na spletnem obrežju Facebook.

Kot je še navedel, so oddajo Ura moči tokrat posneli nekoliko prej, saj obstaja velika verjetnost, da v nedeljo zvečer med predvajanjem oddaje ne bo več na prostosti.

Za izvršitev odredbe o odreditvi pripora je sicer pristojna policija. Po Grdenovih pojasnilih, ima vrhovno sodišče zdaj dva dni časa, da odloči o pritožbi zoper sklep o priporu.

Na odločitev višjega sodišča so se danes odzvali v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP), ki poziva sodišče, da takoj prekliče sklep o priporu. Kot so opozorili, bi moral Požar ostati v priporu do 25. aprila, ko bo v obravnavani zadevi naslednja obravnava. Po mnenju združenja, gre več kot očitno za prekomeren ukrep in eklatantno zlorabo pravosodja, ob čemer navajajo, da sodišče po tovrstnih ukrepih posega le v primerih, ko obstaja nevarnost, da bo nekdo pobegnil v tujino oz. le za najhujša kazniva dejanja, kot so umori, preprodaja drog in podobno.

V združenju domnevajo, je v ozadju sklepa o priporu poskus, da se Požarja umakne iz poročanja v času predvolilne kampanje. Kot so navedli, bodo o ravnanju višjega sodišča obvestili pristojne evropske ustanove, vodstvo vrhovnega sodišča in ministrstvo za pravosodje pa so pozvali, naj z nadzorom ugotovita, kako je lahko prišlo do tako škandalozne odločitve.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Miura |  25 .03. 2022 ob  20: 41
Pripor mu ne bo škodil, pametnjakoviču ....
Stiv Rivs |  25 .03. 2022 ob  16: 29
Tovariš Požar gre v pripor, samo zato, ker je kršil zakon.