VIRTUALNE MUZEJSKE DELAVNICE KRAJŠALE ČAS OTROKOM V ČASU POČITNIC: Poučne in zabavne

Koper

V zaprtem Pokrajinskem muzeju Koper so, ker zaradi epidemije ne morejo sprejemati obiskov, našli alternativno rešitev. Oddelek za izobraževanje je v času počitnic pripravil virtualne delavnice za otroke, ki so jih izvedli preko Zoom-a.


"Eno uro smo z otroki prek vprašanj in namigov spoznavali jesenske motive v zbirkah. Sprehodili smo se po arheološki zbirki, kjer so opazili mlinski kamen iz zgodnje rimske dobe za pripravo oljčnega olja. Ogledali smo si amfore in dobili namig za iskanje motiva grozdja v srednjeveškem lapidariju. Našli smo podobo ptic pri zobanju grozdja," je virtualno druženje z otroki opisala muzejska kustosinja Tanja Milharčič.

Po virtualnem sprehodu so bile otrokom pokazane različne tehnike tiskanja z rokami in jesenskimi predmeti. Predhodno so jim naročili, naj naberejo jesensko listje. Kot je povedala Milharčičeva, so jo navdušili, saj so nabrali tudi gobe, storže in sadje.

"Nastale so čudovite jesenske risbe, ki predstavljajo zrele grozdne jagode refoška v družbi preostalih jesenskih motivov," je povedala.

Počitnice so se podaljšale, zato so pripravili še eno delavnico. Tokrat so v palači Belgramoni-Tacco iskali in raziskovali podobe levov.

"Spoznali smo vse skrite zanimivosti, tako beneškega leva kot srednjeveških podob levov. Na delavnici smo naslikali krilatega leva in obdobja Serenissime, Leone passante. Takšnih podob levov je v Kopru veliko in otroci jih zelo dobro poznajo," pravi Milharčičeva.

Pokrajinski muzej v prihodnje pripravlja še nekaj delavnic. Kdaj bodo potekale, bo objavljeno na njihovi spletni strani, kjer si je mogoče tudi virtualno ogledati muzej s klikom na: https://virtual.pokrajinskimuzejkoper.si/.