VINAKOPER OSTAJA V VEČINSKI LASTI ADRIAFINA: Sprejeli niso nobene ponudbe

Koper

Za nakup polovičnega lastniškega deleža družbe Adriafin, 78-odstotne lastnice družbe Vinakoper, po poročanju časnika Dnevnik ni bila sprejemljiva nobena ponudba. Najvišjo, v višini 4,15 milijona evrov, je sicer oddala družba BSL, ki je lastnica garažne hiše pod ljubljanskim Trgom republike.

Za nakup polovice Adriafina je prispelo več zavezujočih ponudb. Najvišjo je po informacijah Dnevnik oddala družba BSL, ki je posredno v lasti švicarske družbe FC Meinrat Holding, njen direktor pa je Andrej Toš, sin odvetnika z enakim imenom.

Kot še izpostavlja časnik, ima pri nakupu polovičnega lastniškega deleža predkupno pravico Luka Koper, prav tako polovična lastnica Adriafina. To pomeni, da bi v primeru uspešnega zaključka prodajnega postopka Luka lahko odkupila lastniški delež Adriafina za tolikšno ceno, kot je znašala najvišja ponudba.

Poleg BSL so polovico Adriafina želeli kupiti Metalka Commerce v lasti poslovneža Marjana Pišljarja, zadruga Klet Brda, v kateri je direktor Silvan Peršolja, postojnsko podjetje Sawal, ki prodaja Oplova vozila in je v lasti Valterja Šajna, ter portoroška družba The Palm Kapital, katere lastništvo sega v Dubaj, po podatkih registra dejanskih lastnikov podjetij pa je njen končni lastnik Mitja Peternel, še navaja Dnevnik.

Družba Adriafin ima sicer v lasti 78 odstotkov delnic družbe Vinakoper, ene največjih slovenskih pridelovalk vina. Vinakoper, ki upravlja približno 600 hektarjev vinorodnih zemljišč, je lani po še nerevidiranih podatkih dosegla 9,06 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo pet odstotkov več kot leto prej. Čisti dobiček je znašal 538.000 evrov, kar na letni ravni predstavlja 12-odstotno rast.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija