VEČINA POGREŠA POPOLDANSKO VARSTVO V VRTCIH: Kako na to odgovarjajo v obalnih občinah?

Koper

Včeraj smo vas v anketi spraševali o tem, ali menite, da bi na Obali potrebovali več popoldanskega varstva predšolskih otrok. Kot pojasnjujejo na obalnih občinah, je le v Kopru dovolj potreb staršev po popoldanski izmeni vrtca in je ta tudi organizirana, medtem ko so v piranski občini to poskusili, a se je izkazalo, da je za popoldanski termin premalo interesa. Naša anketa je sicer pokazala, da kar v 40 odstotkih menite, da bi vrtec lahko bil odprt celo do 21. ure.

V občini Ankaran oziroma javnem zavodu Osnovna šola in vrtec Ankaran (OŠVA) ni organiziranega popoldanskega varstva predšolskih otrok. Kot pravijo na občini, s strani javnega zavoda niso prejeli pobud za vzpostavitev popoldanskega programa, "kar pomeni, da tovrstnega interesa ni bilo ali pa je bil zgolj izjemoma izkazan".

Prav tako popoldanskega varstva za predšolske otroke ni organiziranega v občini Izola, kjer javni in zasebni vrtci delujejo do 16.30. "Potrebe po varstvu v popoldanskem času do sedaj nismo zaznali oziroma občina s tem ni bila seznanjena v obliki prošnje ali pobude," pravijo v občinski službi za odnose z javnostmi.

V Izoli je nekoč potreba po popoldanskem vrtcu bila

Se pa na Uradu za družbene dejavnosti Občine Izola spominjajo obdobja pred več desetletji, ko je bilo organizirano popoldansko varstvo predšolskih otrok zaradi potreb zaposlenih v Mehanu in Delamarisu; popoldanska izmena je namreč trajala do 22. ure.

Občina Piran pa je nasprotno na podlagi izvedenih anket v letu 2018 ugotovila načelni interes s strani nekaterih staršev po uvedbi popoldanskega programa vrtčevskega varstva. Starši so v anketah izrazili potrebo po popoldanskem varstvu za 18 otrok, pojasnjujejo na piranski občini, kjer dodajajo, da se je največ staršev, ki so izrazili načelni interes za popoldansko varstvo, opredelilo za časovni termin od 12. do 20. ure.

Na podlagi zbranih potreb so se z javnim zavodom Vrtec Mornarček Piran v portoroški enoti dogovorili za uvedbo poskusnega programa popoldanskega varstva od junija 2019 dalje in za to zagotovili sredstva. Organiziralo se je kombinirani oddelek s predpisanim številom otrok 17 (+2), za katerega je skladno z normativi potrebna zaposlitev vzgojitelja in pomočnika vzgojitelja. Program se je izvajal v popoldanskem času od 12. do 20. ure. Vključitev pa je bila omogočena otrokom staršev s celotnega območja občine Piran, ne glede na to, v kateri vrtec so imeli vpisanega otroka.

Poskusni popoldanski program se je v obdobju od 1. junija do 31. avgusta 2019 izvajal v predvidenem kombiniranem oddelku, v katerega bi bilo lahko vključenih do 19 otrok. "Ob spremljanju dnevnega števila otrok, ki so obiskovali popoldanski oddelek smo ugotovili, da le-ta ni bil zapolnjen, kot je bilo predvideno," opisujejo na piranski občini. V poletnih mesecih se je dnevno število otrok gibalo med dva do največ sedem otrok. "Glede na to, smo skupaj z vodstvom vrtca, ki je program izvajal, ugotovili, da ga ni smotrno izvajati v predvidenem kombiniranem oddelku," pravijo na občini. Avgusta 2019 so zato sprejeli sklep o organiziranju polovičnega oddelka, ki je deloval od 1. septembra 2019 dalje.

"Pri nadaljnjem spremljanju prisotnosti vključenih otrok se je izkazalo, da se je povprečno število vključenih otrok še dodatno zmanjšalo, in sicer od dveh otrok dnevno do največ (vendar redko) pet otrok dnevno," še opisujejo v Piranu, kjer so nato glede na dejansko izkazan nizek interes, glede na omejene kadrovske zmožnosti ter zaradi dodatnih organizacijskih ukrepov, ki vplivajo tudi na osnovni program, ter po posvetu s strokovnimi delavci, ocenili, da nadaljnje delovanje popoldanskega oddelka ob dejansko izkazanem interesu ni upravičeno. Zaradi tega se je poskusni program popoldanskega oddelka tam zaključil z 31. marcem 2020.

Se pa popoldansko varstvo za predšolske otroke v koprski občini že vrsto let izvaja v posebnem oddelku Vrtca Koper - enote Kekec, ki se nahaja v starem mestnem jedru. "Zaradi povečanega povpraševanja in potreb staršev je Mestna občina Koper v šolskem letu 2010/11 podprla odprtje dodatnega oddelka. V obdobju med septembrom 2010 in 31. avgustom 2020 sta v enoti Kekec tako delovali kar dve popoldanski skupini, v kateri so bili vključeni otroci iz vseh vrtcev na območju koprske občine," pravijo v službi za odnose z javnostmi na koprski občini.

Zaradi daljših delovnikov številnih staršev in potreb po bolj fleksibilnem urniku varstva so v letu 2020 skupaj z Vrtcem Koper reorganizirali delovanje popoldanskih skupin in oblikovali dva nova samostojna popoldansko izmenična oddelka. V letošnjem šolskem letu tako deluje kombiniran oddelek za otroke, starosti od dveh do štirih let, ki ga obiskuje 15 otrok, in oddelek za otroke med četrtim in šestim letom starosti, v katerega je vključenih 21 otrok. V vsakem oddelku sta zaposleni dve vzgojiteljici predšolskih otrok in pomočnica vzgojiteljice. "Starši lahko otroke, ki obiskujejo popoldanske izmenične oddelke, pripeljejo v dopoldanskem ali popoldanskem času glede na njihove potrebe ali delovnik," opisujejo na občini, kjer dodajajo, da je možnost vpisa v popoldansko izmenični oddelek omogočena vsem staršem v Mestni občini Koper. "Vključenost je seveda odvisna od števila prostih mest, ki so v tekočem šolskem letu že polno zasedena. To pomeni, da je že kar nekaj staršev na čakalnem seznamu. Sprejem v oddelek poteka v skladu z veljavno zakonodajo in predpisi," še zaključujejo.

O tematiki smo vas včeraj povprašali v anketi, v kateri ste nam zaupali, da si vas kar 40 odstotkov (od 141 glasujočih) želi varstvo do 21. ure zvečer, 20 odstotkov je glasovalo za varstvo do 20. ure, 15 odstotkov pa je menilo, da popoldanska izmena ni potrebna. 12 odstotkov tistih, ki so izpolnili našo anketo, meni, da bi bil vrtec lahko odprt do 18. ure, 6 odstotkov je glasovalo za 19. uro, ostalih tema bodisi ne zanima bodisi ne vedo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  28 .01. 2022 ob  10: 13
-1
Večina teh itak daje otroka na črno v varstvo...moja ulica je polna dela na črno...inšpekcije pa od nikoder ! Toliko o varstvu in delu na črno. Služijo pa mastne denarce...naj tej starši povedo resnico...če imajo bols...