VEČ KOT "BRILJANTEN NAČRT" VON DER LEYENOVE: Pomanjkanje plina bo odpravljeno, če boste naredili to

Svet

Medtem ko se Evropejci pripravljajo na pomanjkanje plina, ki ga je povzročila ruska invazija na Ukrajino, je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen skovala "briljanten" načrt. Potrošnike je pozvala k varčevanju z energijo ter jim svetovala, naj za dve stopinji zmanjšajo ogrevanje oz. dvignejo temperaturo klimatskih naprav.

Če bi ljudje po Evropski uniji zmanjšali ogrevanje za samo dve stopinji in dvignili temperaturo klimatskih naprav tudi za dve stopinji, bi prihranili količino energije, ki je enaka njenemu plinu, ki ga iz Rusije dobavlja po plinovodu Severni tok 1 v Baltskem morju, je von der Leyenova predstavila svoje razmišljanje. "V tem je veliko potenciala," je dejala po vrhu EU v Bruslju v petek, piše dnevnik.hr.

Kot je dodala, morajo biti viri energije raznoliki, vlagati pa je treba v obnovljive vire. Oskrba z energijo v Evropi je namreč vse bolj ogrožena, saj Moskva zmanjšuje dobavo plina kot odgovor na sankcije Zahoda, uvedene zaradi vojne proti sosednji Ukrajini.

Številne evropske države so močno odvisne od ruske energije, Rusija pa je že popolnoma ustavila dobavo 12 državam Unije, je izpostavila predsednica Evropske komisije.

Med tistimi, ki se soočajo z drastičnim zmanjšanjem, je Nemčija. Tudi nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck je zato potrošnike pozval k varčevanju z energijo. Poleg tega je nedavno razglasil drugo stopnjo "varnosti" za vladni načrt za izredne razmere s plinom.

"Najbolje je vedno upati na najboljše, a se pripraviti na najslabše. In prav to počnemo zdaj," je po pisanju hrvaškega portala dejala von der Leyenova in dodala, da se je proces začel v začetku tega leta.

Čeprav so potrebni nacionalni ukrepi, usmerjeni na domače trge, je vodja komisije pozvala tudi k usklajenemu ukrepanju po vsej EU in dejala, da je potrebna podrobna analiza razmer. Njena agencija je pregledala vse nacionalne načrte ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih, da bi zagotovila, da so vsi pripravljeni na nadaljnje omejitve dobave, je še poudarila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
KošaMona |  27 .06. 2022 ob  23: 16
@hribi ampak samo na Bruselj!

Admin je pa tu gor samo da briše komentarje ki povejo resnico! Jbg sej nisi ti kriv da si placan od politike. Tudi taki morate živet-menda.
hribi |  27 .06. 2022 ob  20: 00
10
Kaj če bi kdo tej famozni ekipi povedal nekaj osebnega kot so se oni norčevali iz Putina, npr Von Der Leyen nima jošk, Boris J zgleda kot bedak, Shokzu kupimo lasne vsadke... Mi plačujemo visoko ceno vojne oni pa se zajebavajo. Zgleda da bi res bilo najbolje da Putin popolnoma ustavi dobavo plina EUali pa da rvrže kakšno bombo na Bruselj.
kokodek |  27 .06. 2022 ob  12: 49
19
bomo upoštevali nasvet, ona in evropski ministri pa naj se slečejo in pokažejo mišiče, mi pa se jim bomo posmehovali
td |  27 .06. 2022 ob  12: 24
26
Ogabna prepotentna babura, še pijanček je bil bistveno bolj normalen in z nogami na tleh.