V UKC NAŠLI ZAČASNO REŠITEV: Na pomoč pri otroški kardiologiji prihajajo strokovnjaki iz tujine

Slovenija

UKC Ljubljana je danes podpisal pogodbo s petimi otroškimi intenzivisti s Hrvaške, dva sta tudi kardiologa, je po sestanku s starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami povedal generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder. Za sodelovanje so se dogovorili tudi s češkim interventnim kardiologom. V UKC bodo začeli delati prihodnji mesec.

Šabeder je v izjavi medijem po sestanku tudi dejal, da so v dogovorih za sodelovanje še z dvema zdravnikoma iz drugih slovenskih zavodov, v torek prihajata na pogovore o sodelovanju še dva kardiologa iz tujine. "V zadnjih dneh znova postavljamo ekipo na noge. Verjamemo, da bomo lahko z vsemi ukrepi in dogovori znova vzpostavili oddelek otroške kardiologije," je dejal Šabeder in dodal, da je to začasna rešitev. Za trajno rešitev bodo namreč potrebovali dlje časa, saj bodo morali izobraziti domače strokovnjake in vzpostaviti oddelek na novo. Za sodelovanje s tujimi strokovnjaki so se dogovorili do konca leta.

Nedavno so namreč dali odpoved trije otroški kardiologi, tako da Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana ostaja praktično brez svojih kardiologov. Šabeder je poudaril, da delo na otroški kardiologiji tudi danes poteka normalno in da delajo vsi trije kardiologi, ki so dali odpoved.

Sta pa v Ljubljano v teh dneh prišla dva češka kirurga, ki bosta v naslednjih dneh opravila štiri operacije na otrocih s prirojeno srčno napako. "Operativni posegi potekajo trenutno po načrtu. Operacije so razpisane do septembra," je dejal.

Deli novico:

Ocitno |  18 .05. 2018 ob  08: 10
Je to ustaljena praksa zaposlovanja "tujih" strokovnjakov. SB Izola jih ma že na urologiji, menda na RTG, sedaj jih bo imel še UKC. Kam gredo pa naši specialisti, zakaj država ne ukrepa?
Zakaj se ne izvozi nobenega našega politika in uvozi boljše strokovnjake, ker bi bilo to bolj pametno?????
Šiljo |  18 .05. 2018 ob  07: 01
ha ha ko gre za Slo dobro so tuji zdravniki,če se kaj zalomi bodo pa krivi Hrvati,Čehi,...ha ha ha
jurij |  17 .05. 2018 ob  22: 41
-1
kdo bo pa plačal prevajalce?
slovenski |  17 .05. 2018 ob  21: 27
kardjologi ne vejo niti če je srce na levi ali desni strani