V TRETJE GRE RADO? Oblak nocoj v boj za prvo veliko lovoriko

Šport

Nogometaši madridskega Atletica in Marseilla bodo danes v Lyonu ob 20.45 igrali finale evropske lige. V njem bo slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak z Atleticom skušal priti do svoje prve evropske klubske lovorike.

Oblak bo zaigral v svojem tretjem velikem evropskem klubskem finalu. Potem ko je v sezoni 2013/14 že igral v finalu nogometne evropske lige z Benfico in dve sezoni pozneje v finalu lige prvakov z Atleticom Madridom, zdaj upa, da gre v tretje res rado.

Sicer pa se z evropskim klubskim naslovom lahko pohvali le nekdanji selektor Slovenije Srečko Katanec, ki je v sezoni 1989/90 s Sampdorio v finalu takratnega pokala pokalnih zmagovalcev po podaljšku premagal Anderlecht. Katanec je sicer igral tudi v finalu pokala Uefa s Stuttgartom in lige prvakov s Sampdorio. V samostojni Sloveniji je v finalu lige prvakov igral tudi Zlatko Zahovič, ki je izgubil finale lige prvakov v dresu Valencie v sezoni 2000/01 po enajstmetrovkah proti Bayernu.

Medtem ko si Atletico v sredo želi osvojiti tretji naslov v tem tekmovanju v zadnjih osmih letih, pa si Marseille, zmagovalec lige prvakov leta 1993, želi slaviti v tretjem finalu tega tekmovanja oziroma predhodnika evropske lige, pokala Uefe, potem ko je izgubil v letih 1999 in 2004.

Atletico bo skupno zaigral v devetem evropskem finalu in petem po letu 2010. V letih 2010 in 2012 je slavil v evropski ligi, v letih 2014 in 2016 pa je izgubil finale lige prvakov proti madridskemu Realu.

Deli novico: