V SLOVENIJO PRISPELA PRVA POŠILJKA ASTRAZENECE: Namesto pričakovanih 15.000, so dostavili 9.600 odmerkov cepiva

Slovenija

V Slovenijo je prispela prva pošiljka cepiva AstraZenece z 9600 odmerki, so potrdili na ministrstvu za zdravje. S tem cepivom, ki se priporoča za mlajše od 65 let, bodo začeli cepiti prihodnji teden, je ob obisku v Tolminu dejala državna sekretarka na ministrstvu Marija Magajne. Glede hitrih testov je zagotovila, da jih bo v državi dovolj. Tudi Avstrija in Hrvaška sta danes prejeli prve odmerke cepiva proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca. V Avstrijo je v noči na danes prispelo 36.000 odmerkov, na Hrvaško 16.800.

Čeprav se je v začetku tedna pričakovalo 15.000 odmerkov cepiva AstraZenece, jih je v prvi pošiljki cepiva prispelo 9600.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporoča, da se cepivo AstraZenece proti covidu-19 uporablja pri osebah, starih med 18 in 64 let, saj je za starejše na voljo premalo podatkov o učinkovitosti cepiva. Tako je tudi Magajnejeva v izjavi za medije ob današnjem obisku v Tolminu pojasnila, da bodo s prispelimi odmerki cepiva po predlogu posvetovalne skupine cepili skupine prebivalstva, ki so glede na strategijo naslednje na vrsti v starostni skupini pod 65 let.

Marija Magajne

Po pojasnilih državne sekretarke bodo naslednji na vrsti zaposleni v kritični infrastrukturi, med katerimi pa v prvi vrsti še ni zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Za te zaposlene Magajnejeva domneva, da bi jih lahko cepili z naslednjimi odmerki cepiva, ki bodo prihajali v državo. Po zakonski opredelitvi sicer med sektorje kritične infrastrukture sodijo energetika, promet, prehrana, preskrba s pitno vodo, zdravstvo, finance, varovanje okolja ter informacijsko-komunikacijska omrežja in sistemi.

V prednostni skupini za cepljenje proti covidu-19 pri nas so bili najprej stanovalci v domovih za starejše in tamkajšnji zaposleni, sledili so zaposleni v zdravstvu, zdaj pa poteka cepljenje starejših oseb, ki živijo v domačih okoljih, in sicer s cepivoma BioNTecha in Pfizera ter Moderne.

V prihodnjem tednu bo tako po napovedih Magajnejeve v Sloveniji potekalo cepljenje s tremi vrstami cepiva.

V Sloveniji smo imeli doslej cepivo BioNTecha in Pfizerja ter cepivo Moderne, ki sta za razliko od cepiva AstraZenece mRNA cepivi in zahtevata stroge pogoje za hranjenje. Cepivo AstraZenece pa je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih do šest mesecev. Je bistveno cenejše, a manj učinkovito od mRNA cepiv. Cepivo AstraZenece temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus sars-cov-2 pritrdi na človeške celice.

Hitrih testov bo dovolj

Magajnejeva je danes odgovarjala tudi na vprašanja o hitrih testih za potrjevanje okužbe z novim koronavirusom, za katere je v prihodnjem tednu pričakovati večje zanimanje zaradi odpiranja številnih trgovin in dejavnosti ter šol v vseh slovenskih regijah. Zagotovila je, da bo hitrih testov dovolj, ker jih lahko izvajalci tudi sami nabavljajo izven skupnega naročila.

Kot je spomnila, je država v decembrskem javnem naročilu naročila pol milijona hitrih testov za presejalne programe, torej predvsem za testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter množično testiranje posameznih prebivalcev, ki so to želeli. Poleg tega pa so lahko izvajalci zdravstvene dejavnosti že doslej nabavljali teste za različne skupine, denimo za delovna okolja in posamezne samoplačniške storitve, je navedla.

Glede potrjevanja pozitivnih hitrih testov s PCR testi pa je državna sekretarka pojasnila, da so se za prihodnji teden s strokovnjaki NIJZ dogovorili za srečanje, na katerem se bodo dogovorili o protokolih, v katerih primerih se po hitrem testu izvede še PCR test.

Prve odmerke sta danes prejeli tudi Avstrija in Hrvaška

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA naj bi Avstrija naslednjo pošiljko cepiva AstraZenece dobila prihodnji petek, do konca marca pa skupno 700.000 odmerkov. V Avstriji odslej proti covidu-19 cepijo s tremi cepivi.

Na Hrvaško je danes prispelo 16.800 odmerkov cepiva. Kot je sporočil tiskovni predstavnik hrvaške vlade Marko Milić, se bo razdeljevanje cepiva za cepljenje prebivalstva po državi začelo v ponedeljek, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Na Hrvaškem do konca meseca pričakujejo 150.000 odmerkov cepiva AstraZenece.

Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak je že v petek napovedal, da se bo cepljenje s tem cepivom začelo prihodnji teden. Ob tem je dodal, da ni razlogov, da bi sprejeli priporočilo, da cepivo ni učinkovito za starejše od 65 let.

V Sloveniji je posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v petek izdala priporočilo, da se cepivo AstraZenece proti covidu-19 uporablja pri osebah, starih med 18 in 64 let. Podobno so se odločili še v številnih drugih državah, med drugim v Grčiji, Španiji, Italiji, na Danskem, Norveškem, Švedskem, Finskem in v Nemčiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija