V SLOVENIJI ODPUŠČA DELAVCE, NA HRVAŠKEM IŠČE NOVE: Cimos proizvodnjo seli v Buzet in Roč

Istra

Medtem ko za slovenski del družbe Cimos časi niso nič kaj rožnati, posel očitno cveti na Hrvaškem. Po poročanju portala Glas Istre Cimos seli del proizvodnje v Buzet in Roč. Zaradi povečanega obsega dela odpira nova delovna mesta, delavce pa uvaža iz Bolgarije, Makedonije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Ukrajine in celo Uzbekistana.

Pred slabim mesecem dni je odjeknila novica, da tovarna in livarna avtomobilskih delov Cimos zapira obrat v Mariboru. Razlog naj bi bile težave, povezane z zaustavljanjem gospodarstva zaradi epidemije koronavirusa, in nasploh problematično stanje v avtomobilski industriji. Na cesti naj bi tako ostalo 150 delavcev mariborskega obrata. 50 zaposlenih pa naj bi odpustili tudi v Cimosovem obratu Senožečah.

Ravno v tem tednu smo poročali, da vodstvo in zaposleni v Cimosu niso uspeli zbližati stališč o programu presežnih delavcev – teh je približno 200. Stališče sveta delavcev je, da se program oblikuje za celotno družbo, medtem ko delodajalec vztraja pri zaprtju tovarne v Mariboru. Svet delavcev je zato začel postopek arbitraže.

Medtem ko se Cimosovim delavcem v Sloveniji slabo piše, pa posel cveti na Hrvaškem. Zaradi povečanja obsega dela se odpirajo nova delovna mesta. Delu presežnih delavcev iz Maribora naj bi ponujali delo v Buzetu in Roču. Ker pa za delo v tovarni očitno domačini niso zainteresirani, jih buzetski obrat išče prek agencij za zaposlovanje tudi v Bolgariji, Makedoniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Ukrajini in celo Uzbekistanu, piše Glas Istre.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija