V SLOVENIJI NEKOLIKO MANJŠI PORAST OKUŽENIH: Pristojni zagotovljajo, da je zaščitne opreme dovolj

Slovenija

Ljubljana, 26. marca - V sredo so v Sloveniji našteli 36 novih okužb z novim koronavirusom, kar je nekoliko manjša rast kot v minulih dneh. Skupaj je potrjenih 562 primerov, največ v Ljubljani in Šmarju pri Jelšah. Pristojna ministra sta ob ogledu razmer v Šmarju pohvalila organizacijo dela. V vladi medtem menijo, da bo z načrtovanimi dobavami dovolj zaščitnih sredstev.

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili, da je bilo do 25. marca do polnoči opravljenih 17.294 testiranj, od tega je bilo 577 pozitivnih testov. "Po epidemioloških podatkih, ki smo jih prejeli do sedaj, gre za 562 oseb. Pri štirinajstih osebah je bil test ponovljen, dve osebi pa sta testiranje opravili v tujini," so navedli.

Hospitaliziranih je bilo 98 oseb, 17 jih je bilo na intenzivni negi, je sporočila vlada. Sicer pa so z današnjim dnem poenotili metodologijo zbiranja različnih podatkov od začetka epidemije do danes. Presečna ura zajema podatkov je tako polnoč preteklega dne, dnevno objavljeni podatki pa odražajo stanje preteklega dne.

V Sloveniji je sicer umrlo šest bolnikov s potrjeno okužbo novega koronavirusa. Ponoči je umrl oskrbovanec doma starejših iz Metlike, sicer tudi kroničen bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi, je dejala predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc.

Ob glasnih opozorilih zdravniške stroke glede nezadostnih količin zaščitne opreme je državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti na včerajšnji novinarski konferenci zatrdil, da bi zaloge zaščitne opreme v Sloveniji v naslednjem tednu morale zadostovati. V teku pa so tudi nove dobave, proizvodnjo so že vzpostavila ali še vzpostavljajo tudi slovenska podjetja, zato verjame, da bo tudi za daljši čas zaščitnih sredstev dovolj.

Po Cantaruttijevih besedah so pri nabavi zaščitnih sredstev njihove aktivnosti usmerjene v zagotavljanje nemotene dobave teh sredstev za ključne skupine (zaposlene v zdravstvu, sociali, civilno zaščito) ter v pospešeno nabavo večjih količin zalog za uporabo v gospodarstvu in nekatere končne uporabnike, kot so trgovine in lekarne. Tretji cilj pa je vzpostavitev domače proizvodnje zaščitne opreme, ki bo zadoščala vsaj delnim potrebam splošne populacije.

"Zaloge v vojaškem skladišču Roje niso prazne," je poudaril Cantarutti.

Po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana materiale iz zaloge razdeljujejo na podlagi meril, ki jih je pripravilo ministrstvo za zdravje. Tako zagotavljajo zaščitno opremo za bolnišnice, zdravstvene domove, domove za starejše, lekarne in zobozdravstvene ambulante. Ob tem pa 30 odstotkov opreme namenjajo tudi za pokrivanje ostalih potreb, kot so ključna infrastruktura, varnostne službe, zapori, pogrebna podjetja, taksisti in drugi.

Civilna zaščita razpolaga s 7500 zaščitnimi kombinezoni, 26.000 maskami za zdravstvo, 790.000 kirurškimi maskami in 100.000 IIR maskami ter 7.700.000 rokavicami. Šestan pričakuje, da bo oprema zadoščala za potrebe enega tedna.

Zavod za blagovne rezerve pa je po Cantaruttijevih besedah v preteklih dneh že sklenil pogodbe za več artiklov, katerih dobava je predvidena v naslednjih 60 dneh. Skupaj je za zdravstveni sistem npr. naročenih nekaj več kot 470 respiratorjev, preventivno pa so jih danes naročili še 100.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija