DRUGA SMRTNA ŽRTEV KORONAVIRUSA NA HRVAŠKEM: Kazen za župana Novigrada, ki je kršil samoizolacijo

Istra

Na zagrebški infekcijski kliniki je danes umrla druga žrtev novega koronavirusa na Hrvaškem, je potrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Hrvaški mediji poročajo, da gre za 74-letnika, ki je bil nekaj dni na ventilatorju zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja po okužbi.

V slabem zdravstvenem stanju zaradi okužbe je tudi soproga danes preminulega moškega, je poročal novičarski portal index.hr. Na ventilatorju je bilo danes na Hrvaškem še osem okuženih, večina v zagrebški bolnišnici.

Minister Beroš je na popoldanski novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite dejal, da je bil umrli moški onkološki bolnik.

Potrdil je, da je na Hrvaškem 495 okuženih z novim koronavirusom, kar je za 14 oseb več kot jih je bilo zjutraj in 53 oseb več kot v preteklih 24 urah. Izpostavil je, da se je število na novo okuženih od začetka tedna vsak dan rahlo zmanjševalo z 71 primerov na 53. Meni, da ni možno govoriti o trendih, temveč o tem, da so bili sprejeti ukrepi pravilni.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je dodal, da so nekoliko omilili pogoje za voznike tovornjakov hrvaških prevozniških podjetij v mednarodnem prometu. Voznikom hrvaškim državljanom ni več treba biti v organizirani karanteni medtem ko čakajo na razkladanje in nakladanje blaga na Hrvaškem, temveč so lahko v svojih domovih v samoizolaciji.

Božinović je dejal, da razmišljajo tudi o odpiranju dela trgovin, ki so v zaprtih delih tržnic. Trgovine bodo lahko delale ob strogih epidemioloških ukrepih, je napovedal. Izpostavil je tudi, da bodo nekatere ukrepe v boju proti novem koronavirusu dodatno poostrili, če bo potrebno.

Prva žrtev novega koronavirusa na Hrvaškem je bil 65-letnik iz hrvaške Istre, ki je umrl prejšnji teden v samoizolaciji. Hrvaške oblasti so v sredo uradno potrdile, da je bil zanj usoden covid-19. V Brtonigli je še osem okuženih oseb, med katerimi je tudi župan občine Pavao Klarić, ki je v puljski bolnišnici.

Medtem so z 8000 kunami (1080 evri) kaznovali župana Novigrada Antea Milosa, ki je kršil ukrep samoizolacije, je poročala regionalna televizija N1. Hrvaška policija je danes potrdila, da so med 13. in 25. marcem razkrili 727 oseb, ki so kršile 14-dnevno samoizolacijo. Kazen za večkratno kršitev samoizolacije znaša tudi do 120.000 kun (16.200 evrov).

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija