SLOVENCI SE ŠE VRAČAJO IZ TUJINE: Ponoči naj bi priletel tudi Zoran Dragić, vsi potniki morajo v karanteno v posebno ustanovo

Svet

Včeraj se je iz španske prestolnice Madrid s posebnim humanitarnim letom v Ljubljano vrnilo okoli 50 Slovencev. Že prejšnjo noč pa se je 50 Slovencev vrnilo z letom iz Varšave preko Prage, so pojasnili na MZZ.

Na posebnem humanitarnem letu iz Madrida v Ljubljano je bilo 50 potnikov. Gre za slovenske državljane in peščico avstrijskih. Po poročanju TV Slovenija je med njimi tudi košarkar Zoran Dragić.

Po prihodu na brniško letališče bodo morali vsi potniki v 14-dnevno karanteno v posebni ustanovi, in ne doma. Gre za odločitev strokovnjakov zdravstvene stroke, ker Španija predstavlja visoko tvegano območje, so navedli.

O tem, da bodo morali za 14 dni v karanteno, je vse potnike že obvestilo slovensko veleposlaništvo v Španiji. Vsi prihodnji leti iz te države bodo izvedeni po istem protokolu. Za izvedbo karantene sta pristojna ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Po pojasnilih ministrstva za zdravje bodo prišleki iz Madrida v 14-dnevni karanteni v velenjskem hotelu Paka. Vladi je ta hotelski objekt skupaj z vilo Herberstein v brezplačno uporabo ponudil kitajski Hisense kot lastnik velenjskega Gorenja.

Popoldne je zunanje ministrstvo sporočilo, da se zaradi velikega interesa pripravlja še en evakuacijski let iz Madrida. Predvidoma bo letalo proti Ljubljani poletelo v soboto. Pri tem pozivajo vse zainteresirane, naj se čim prej javijo slovenskemu veleposlaništvu v Madridu.

Napovedujejo tudi možnost evakuacijskega leta iz finske prestolnice Helsinki. Načrtujejo ga v naslednjem tednu, v obdobju med ponedeljkom in sredo. V primeru velikega interesa pa obstaja možnost tudi postanka v še kateri izmed nordijskih držav, so zapisali na spletni strani slovenskega veleposlaništva na Danskem.

Veleposlaništvo v Brasilii pa medtem ureja vse potrebno za vračanje zainteresiranih slovenskih državljanov iz Ekvadorja v Srednji Ameriki. Možni bodo trije leti, in sicer v petek iz Quita preko Guayaquila v Frankfurt, v soboto in ponedeljek pa iz Quita preko Guayaquila v Madrid. Gre za posebne lete, vozovnice je možno rezervirati samo preko veleposlaništev, so opozorili.

Na zunanjem ministrstvu so poleg tega opozorili, da bo samo še v petek možen direktni let iz Pariza v Zagreb. Od sobote bo mogoče v Zagreb priti le še posredno preko Amsterdama, Londona, Bruslja ali Frankfurta.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija