V RUMENO FAZO ŠELE SREDI MAJA? Neobetavni izračuni strokovnjakov Inštituta Jožef Štefan

Slovenija

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) navajajo, da epidemija covida-19 glede na število pozitivnih testov stagnira, po njihovi oceni je namreč reprodukcijsko število približno ena. Po njihovih napovedih bi lahko naslednjo, rumeno fazo sproščanja ob trenutnem razvoju epidemije ukrepov dosegli sredi maja.

Za prehod v rumeno epidemično fazo mora biti hospitaliziranih manj kot 500 covidnih bolnikov, kar bi lahko po napovedih IJS dosegli v soboto, ter povprečje manj kot 600 dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom v enem tednu. Ta kriterij pa bi ob trenutnem reprodukcijskem številu, ki kaže, na koliko ljudi okužbo prenese en okuženi z novim koronavirusom, dosegli 13. maja.

Rumena faza predvideva, da bi se v šole vrnili ostali razredi srednjih šol, v živo bi znova stekla predavanja na fakultetah, za vse bi se odprli dijaških in študentski domovi, odprle bi se ostale servisne dejavnosti, odpravili bi prepoved gibanja ponoči.

Naslednja faza pa je zelena, ki bo nastopila takrat, ko bo povprečno število potrjenih okužb z novim koronavirusom v enem tednu padlo pod 300. Šele takrat bodo lahko epidemiologi učinkovito spremljali stike, s čimer bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji.

V zeleni fazi se odpravijo vse omejitve po državi, pri čemer ostanejo v veljavi splošni higienski ukrepi, prepovedano je obratovanje barov in diskotek.

Na IJS tudi navajajo, da bi lahko nova, bolj kužna različica novega koronavirusa postala dominantna konec aprila in takrat bi se lahko krivulje obrnile spet navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas nove različice v trenutnih pogojih je približno 10 dni, so pa negotovosti teh ocen velike, so še navedli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  23 .02. 2021 ob  08: 48
ZANIMIVO KO SMO MI HOTLI IT SMUČAT JE BILO EN KUP TEŽAVIC,A KO BODO HOTLI CELINCI PLAVAT BO VSEGA ZAČASNO KONEC TEŽAV ,POL PA OKTOBRA JOVO NA NOVO..VAŽNO DA SE LAHKO ONI GONIJO IN SMETIJO PO OBALI
Silvana63 |  23 .02. 2021 ob  08: 21
Z lepim in toplim vremenom bomo kmalu v rumeni in zeleni. Vse to pa samo zato, da se bodo celinci lahko prisli guzvat na morje (brez distance in mask) in da bodo 'lohk kej dobrga pujedl'. Ta vikend je bila kolona do tusa. Ke škifo!
ZigaZois |  22 .02. 2021 ob  22: 35
@Kukurux; Ne boš doma zaradi mularije ampak zaradi celincev, ki nam prinašajo . . .
Če bi jih videl v soboto in nedeljo
Piero Panin |  22 .02. 2021 ob  19: 01
Evo ker se je ponoci mularija zbirala in kadila travo morem jst zgubljat pamet doma ker je tako lazje imet vse pod nadzorom.