V RDEČIH REGIJAH PREPOVEDANA STREŽBA V GOSTINSKIH LOKALIH: Športniki lahko še naprej trenirajo in tekmujejo (VIDEO)

Slovenija

V sredo so v Sloveniji opravili 5287 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 745 okužb, kar je največ testov in potrjenih okužb doslej v enem dnevu, je sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Skupno število potrjenih okužb doslej je preseglo 10.000. V sredo je umrl en bolnik s covidom-19.

V bolnišnicah se zdravi 221 bolnikov s covidom-19, od tega jih 40 potrebuje intenzivno zdravljenje. Skupaj so doslej potrdili 10.683 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je skupaj 176 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v državi 4818 aktivno okuženih, število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je povzpelo na 230.

Hojs: Zbiranje omejeno na 10 ljudi, v rdečih regijah splošna prepoved zbiranj

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na novinarski konferenci predstavil dva odloka, ki ju je vlada v sredo sprejela za zamejevanje širjenja epidemije. S spremembo odloka o zbiranju ljudi se prepove zbiranje več kot 10 ljudi. V statističnih regijah, ki so na rdečem seznamu, pa je od petka splošna prepoved zbiranj, shodov, porok, druženj, vključno z verskimi obredi ne glede na že predhodno pridobljeno pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je pojasnil. Izjeme so posamične prireditve oz. enkratni dogodki, ki že imajo predhodno pozitivno mnenje NIJZ, na pa tiste prireditve, ki imajo pozitivno mnenj NIJZ za obdobje, na primer kinematografi, je povedal.

Aleš Hojs

Odlok omejuje druženja povsod, ne le na javnih prostorih. Tako je prepovedano zbiranje tudi v zasebnih prostorih, kar pa ne pomeni, da bo policija vdirala v stanovanja, je jasen Hojs. Policija bo tako prišla na zasebna druženja, ko jih bodo poklicali zdravstveni inšpektorji, ti pa večinoma pridejo po prijavi občana.

Kako je z omejitvijo gibanja?

Z odlokom o začasni delni omejitvi gibanja pa omejujejo gibanje iz statističnih regij, ki so obarvane z rdečo. Tisti prebivalci, ki živijo v oranžnih, te prepovedi nimajo in torej lahko prehajajo tudi v rdečo regijo, a jim Hojs te premike vseeno odsvetuje.

Pri tem so določene izjeme za prehajanje regij, kot so prihod in odhod na delo, izvajanje kmetijske dejavnosti, zagotavljanje storitev za zavarovanje zdravja in premoženja, varstvo ali nega družinskega člana, dostop do lekarn, zdravstvenih storitev in bolnišnic. Iz rdeče v oranžno regijo lahko posameznik preide tudi, če je lastnik nepremičnine v oranžni regiji. Poleg tega je med izjemami tudi tranzit v drugo državo, torej lahko posameznik potuje skozi rdeče regije do meje s sosednjimi državami.

Tisti, ki imajo do danes že rezerviran dopust, bodo tudi lahko prehajali rdeče regije, to pa velja za vse turistične rezervacije, ne glede na to, če se plačajo z boni. Kljub temu pa Hojs poziva vse, ki lahko prestavijo ali odpovedo turistično rezervacijo, naj to zaradi epidemiološke situacije v državi tudi storijo.

Dovoljeno bo tudi prehajanje regije za urejanje in obisk grobov, a tudi to Hojs odsvetuje, če se lahko preloži na poznejše obdobje.

Prehajanje je prepovedano tudi med samimi rdečimi regijami, za uveljavljanje izjem pa bo bodo potrebna dokazila, tako kot je to veljalo spomladi za prehajanje mej občin.

V lokalih v rdečih regijah prepovedana gostinska dejavnost, dostava dovoljena

Skladno z novim vladnim odlokom o omejitvah ponudbe in prodaje blaga in storitev, ki bo začel veljati s petkom, bo v rdečih statističnih regijah z najslabšo epidemiološko sliko začasno prepovedano opravljati gostinsko dejavnost v lokalih. Prepoved, ki bo v veljavo stopila v soboto, ne velja za strežbo gostom v nastanitvenih objektih in za dostavo.

Za tiste, ki so na t. i. oranžnem seznamu, je med 6. uro in 22:30 ob upoštevanju vseh navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje še naprej dovoljeno opravljati gostinsko dejavnost. 

Za rdeče regije pa veljajo posebne določbe. Tako je v teh začasno prepovedano ponujati storitve v fitnes centrih in v zaprtih športnih objektih, v prostorih, kjer se opravlja frizerska in kozmetična dejavnost, pa bo lahko le ena stranka v prostoru.

Začasno bo prepovedano tudi opravljanje gostinskih dejavnostih v gostinskih objektih, kot so gostišča, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari. Dovoljena bo medtem priprava in dostava ter osebni prevzem hrane in pijače.

Prehode bo nadzorovala policija, kazni bodo visoke

Prehode bo nadzorovala policija. Hojs se zaveda, da ne bo mogoče popolnoma zapreti povezav, nadzor bo naključen. Tako bodo na cestah in avtocestah naključno ustavljali vozila in pregledovali dokumente. Načrtovano je, da bodo v petek samo izdajali opozorila, nato pa tudi kazni, ki so predvidene v zakonu o nalezljivih boleznih in znašajo za posameznika od 200 do več tisoč evrov.

V odloku je po besedah notranjega ministra tudi možnost, da župani sami urejajo aktivnosti v svoji občini, ki vključujejo zbiranje ljudi. Tako lahko denimo župan iz regije na oranžnem seznamu odloči, da se v občini začasno zaprejo kinodvorane, gledališča itd.

Po ministrovih besedah se nič ne spreminja na področju prehajanja državnih meja. Tako je nemoteno prehajanje meje s sosednjimi državami, razen z Madžarsko, ki je omejila prehode na tranzit in dvolastnike zemljišč.

Odločitev o podaljšanju turističnih bonov decembra

Vlada bo o podaljšanju veljavnosti turističnih bonov odločala decembra, je danes v DZ povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Če se bo za to odločila, bo bone mogoče pri ponudnikih turističnih storitev v Sloveniji unovčiti do konca leta 2021.

Možnost za podaljšanje veljavnosti bonov je potencialna, če bo vlada v zadnjem mesecu ocenila, da je to potrebno. "Vlada se bo lahko s sklepom odločila za podaljšanje veljavnosti bonov za eno leto," je še dejal.

Za registrirane športnike brez sprememb

Nove omejitve, ki jih je sprejela vlada ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom v državi, pa ne bodo vplivale na opravljanje športne dejavnosti v Sloveniji za registrirane športnike, je na današnji novinarski konferenci potrdila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Za tekmovalce "vse ostaja tako, kot do zdaj, ob upoštevanju smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje," je pojasnila ministrica in dodala: "Edino, kar se spreminja, je vezano na organizirano rekreativno skupinsko vadbo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Heretik |  15 .10. 2020 ob  22: 56
Ustava RS
36. člen

(nedotakljivost stanovanja)

Stanovanje je nedotakljivo.

Nihče ne sme brez odločbe sodišča proti volji stanovalca vstopiti v tuje stanovanje ali v druge tuje prostore, niti jih ne sme preiskovati.
Tiramola  |  15 .10. 2020 ob  14: 27
13
Vikendaši (rdeči) že prihajajo na svoje vikende v Istro.
Se danes je potrebno podreti viadukt in zapreti tunel na Črnem Kalu.
Če ne gre drugače, se odcepit.......