Nov varstveno delovni center vendarle v izgradnjo

Goriška

Leta 2011 so v Novi Gorici začeli z gradnjo novega varstveno delovnega centra, vendar se je gradnja ustavila ob izkopani gradbeni jami zaradi stečaja Gradbenega podjetja Grosuplje. Po uspešnem dogovoru z ministrstvom za delo se bo gradnja nadaljevala, prihodnji teden bo objavljen razpis za izbiro izvajalca del Varstveno delovnega centra (VDC).

Sama gradnja naj bi bila po napovedih zaključena že ob koncu letošnjega leta, otvoritev pa na novogoriški občini napovedujejo v začetku leta 2015.

Financiranje izgradnje VDC Nova Gorica ostaja enako, kot je bilo že dogovorjeno, 60 odstotkov bo prispevalo ministrstvo, 40 odstotkov pa Mestna občina Nova Gorica, je na današnji novinarski konferenci povedal novogoriški župan Matej Arčon. Ob začetku gradnje je bila investicija ocenjena na štiri milijone evrov, vendar so jo preprojektirali in delno spremenili.

Direktorica VDC Nova Gorica Tea Leban je povedala, da nov VDC že težko pričakujejo. V sedanjega v Stari gori namreč ne sodijo vsi, vsaj 12 uporabnikov tamkajšnjega varstva v zavodu bi se lahko preselilo v stanovanjske skupnosti, ki jih bodo pridobili po izgradnji nove stavbe. V vseh enotah VDC v Novi Gorici je trenutno 125 uporabnikov in 102 zaposlena, njihovo število pa se bo po izgradnji nove stavbe zagotovo še povečalo, je še dejala Lebanova.

Obnova tudi v Solkanu

Prenove in dograditve pa bo deležna tudi stavba VDC v Solkanu, ki deluje neprekinjeno že 35 let. Večino denarja so pridobili od neimenovanega donatorja, del pa bo za prenovo prispevalo ministrstvo. Poleg delavnic bodo v tej stavbi uredili tudi nekoliko večje proizvodne prostore, ki bodo omogočili ustanovitev socialnega podjetja. Slednje bo lahko delo dalo tudi težje zaposljivim posameznikom in ne le sedanjim uporabnikov, je dejala Lebanova, saj imajo vedno več novih dela, ki jim ga zagotavljati dve podjetji.

Na Goriškem že leta opozarjajo na nevzdržne bivanjske razmere ljudi z motnjami v duševnem razvoju, saj na nove prostore VDC Nova Gorica čakajo že dobro desetletje. Leta 2001 je bila gradnja uvrščena v nacionalni program socialnega varstva do leta 2005, med načrtovanimi naložbami v varstveno-delovne centre pa je takrat iz programa izpadla le Nova Gorica.

V letih 2007-2008 je bil denar za investicijo že zagotovljen, vendar nato vrnjen v državni proračun. Gradnja VDC se je na začetku leta 2011 vendarle začela in se nato kmalu tudi ustavila zaradi propada izbranega izvajalca del Gradbenega podjetja Grosuplje. Od takrat je na mestu, kjer bi moral stati VDC Nova Gorica z bivalnimi enotami, le velika gradbena jama.

V letu 2012 je ministrstvo ponovno objavilo razpis za nadaljevanje gradnje nove stavbe, a se je zadeva znova ustavila tik pred izborom izvajalca gradbenih del. Zato na Goriškem upajo, da bo tokrat nadaljevanje gradnje vendarle potekalo bolj uspešno.

Deli novico: