V KNJIŽNICI SE DOGAJA: Ko se srečajo literatura, glasba in otroška navihanost

Koper

Meseca julija bodo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper gostili Suzano Todorovič in Beletrininega trubadurja Toneta Partljiča. Obetajo se tudi zanimive pravljične urice, ki bodo otroke navduševale v okviru Knjižnice na plaži, nastale pa so v sodelovanje z Radiem Capris. Prav tako v knjižnici ne gre brez zanimivih razstav. V juliju se namreč obetajo kar tri.

Slovo od kulturno bogatega junija

V rezidenci Alojza Kocjančiča v Kubedu bo 30. junija ob 19. uri bogato junijsko kulturno dogajanje zaokrožil literarno-glasbeni večer v družbi pesnika in glasbenega producenta Gašperja Torkarja.

Gašper prihaja iz Novega mesta in živi v Ljubljani. Leta 2013 je izdal svoj pesniški prvenec Podaljšano bivanje pri LUD Literatura. Deluje kot član uredništva IDIOT in gledališkega društva DivinaMimesis. Je večstranski umetnik, ki primarno dela z jezikom in zvokom v različnih kontekstih. Poleg raziskovanja klubske glasbe je prispeval glasbo za več instalacij, performansov in gledaliških del. Vabljeni 30. junija ob 19. uri na literarno-glasbeni večer z Gašperjem Torkarjem, ki ga za vas pripravljajo KS Gračišče, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, KD Skala Kubed in Knjižnica Koper.

Narečje je zakon!

V Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper 5. julija ob 19. uri prihaja poznavalka istrskih narečij, profesorica italijanskega jezika in književnosti, univerzitetno diplomirana sociologinja kulture in doktorica znanosti s področja jezikoslovja dr. Suzana Todorović, ki vam v družbi soustvarjalke dr. Barbare Baloh, predstavi monografijo posvečeno akademiku Goranu Filipiju Kontaktna dialektologija na območju med Alpami in Jadranom. Prireditev bo potekala v kavarni Golden Loggia Caffe.

Knjigo uvaja spremna beseda urednic, lavdacija (August Kovačec: Akademik Goran Filipi i jezična slika Istre) in bibliografija Gorana Filipija, ki jo je pripravila Suzana Todorović. Osrednji del monografije sestavlja 16 samostojnih poglavij, ki jih je napisalo 20 uglednih strokovnjakov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Švice. Avtorji se ukvarjajo z dialektološkimi vprašanji (slovenska, hrvaška, romanska narečja): narečno besedje, narečja v stiku, medjezikovno prepletanje, narečno slovaropisje, zgodovina jezika, etimologija, sociolingvistika in kulturna zgodovina.

Beletrinini trubadurji znova na pohodu

Tudi letos bodo koprska knjižnica, Knjižnica Ankaran in Knjigarna Libris gostili Beletrinine trubadurje. Prvi nas bo v Hiši kulture v Svetem Antonu 14. julija ob 19. uri obiskal Tone Partljič, ki bo predstavil svoj roman Ljudje z otoka.

Beletrina je o knjigi zapisala: "Na otoku cvetja, kamor avtor na dopust in krajše obiske prihaja že skoraj 35 let, je prebivalcev vedno manj in so vedno starejši. Čeprav po vseh teh letih še ni prepričan, da dovolj dobro pozna morje, otok in njegove prebivalce, v svojih novelah slika usode ljudi, ki ga za zmeraj zaznamujejo."

Pravljične urice ob knjižnici na plaži

Knjižnic na plaži, ki se odprejo 1. julija, bo letos osem. Bralcem bodo dostopne v Mestnem kopališču Koper, Kopališču Žusterna, na novi koprski plaži, na Centralni plaži Portorož (2x), Kopališču Valdoltra v Ankaranu, v Arheološkem parku v Simonovem zalivu in na Mestni plaži Svetilnik v Izoli. Tudi letos so knjižnice poskrbele za zanimivo pravljično dogajanje na plaži, zagotovo pa izstopajo popolnoma nova in sveža pravljična zabava, ki jo je Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper zasnovala v sodelovanju z radiem Capris, ki bo letos obiskal vse obalne plaže in njihove zveste obiskovalce. Otroke bo vsakič ob 17. uri s pravljicami zabavala navihana čarovnica Apčiha:

• Ankaran: 4., 11. in 18. julij
• Portorož: 1. in 8. avgust
• Koper: 16. in 22. avgust

Na prvi pravljični urici bo glavni junak Maček Muri.

Poletna bralno spodbujevalna akcija – Harry Potter, čudežni deček

Ob 25. obletnici izida prve knjige o Harryju Potterju bo na Oddelku za mlade bralce razstava, ki so jo naslovili Harry Potter, čudežni deček. Na ogled bo od 1. do 14. julija.

V sklopu razstave so v koprski knjižnici pripravili Poletno bralno spodbujevalno akcijo – Harry Potter, čudežni deček. Vsi otroci se bodo tako lahko zabavali ob reševanju kviza, ki so ga razdelili v tri sklope, in sicer glede na starost otrok. Predšolski otroci in otroci prve triade se lahko skupaj s starši prepustijo kvizu Čarobni urok sreče. Učenci druge triade se bodo v kvizu Čarobne številke preizkusili v povezovanju ter ustvarjanju s številkami. Učenci tretje triade pa se bodo preizkusili v kvizu Vse o čarobnem dečku, kjer jih čakajo vprašanja, povezana s knjigo o Harryju Potterju. Poletna bralno spodbujevalna akcija bo potekala od 1. julija do 30. avgusta. V mesecu septembru bodo izžrebali tri srečne nagrajence, ki bodo prejeli knjižno nagrado.

Literatura v karikaturi

Na Oddelek za odrasle med 4. junijem in 31. avgustom prihaja razstava karikaturistke Lorelle FermoLiteratura v karikaturi, ki je znova poskrbela za karikature gostov Pogovorov o branju, ki jih izvaja Kulturni klub Koper. Tokrat bodo razstavo obogatile karikature Veronike Simoniti, Maje Gal Štromar, Mirana Košute, Kristine Hočevar, Anje Mugerli, Marija Čuka, Barbare Korun, Nevena Ušumovića, Edelmana Jurinčiča, Nine Medved in Draga Jančarja. Otvoritev bo potekala 6. julija, ob 18. uri v avli knjižnice, ko bo obiskovalcem nekaj besed namenil likovni kritik Enzo Santese.

V drugi polovici meseca julija v knjižnici na Oddelku za mlade bralce pripravljajo še tretjo razstavo, namenjeno najstnikom, ki bo zagotovo navdušila tudi vse ostale generacije. Za zdaj naj ostane skrivnost. Sledite jim lahko na spletni strani www.kp.sik.si, kjer vam kmalu zaupajo več.