V IZOLI NOV TURISTIČNI REKORD: "Uradne številke so izjemne, povrnil se je tudi promet iz primarnih tujih trgov"

Izola

V Izoli so lani našteli 159.441 prihodov turistov, ki so ustvarili 567.850 prenočitev. Z 11 odstotki več prihodov in devet odstotki več prenočitev kot v predkoronskem letu 2019 so dosegli nov rekord, so sporočili iz Turističnega združenja Izola. "Uradne številke so izjemne, povrnil se je tudi promet iz primarnih tujih trgov," so izpostavili.

Gostje iz Nemčije, Avstrije in Češke so lani po podatkih izolskega turističnega združenja presegli realizacijo iz predkoronskega obdobja. Glavnino tujih obiskovalcev predstavljajo še Madžari in Italijani.

V primerjavi z letom 2021 so v Izoli lani zabeležili 24 odstotkov več prihodov in 16 odstotkov več turističnih prenočitev. Domači gosti so ustvarili 57 odstotkov vseh prihodov in 62 odstotkov vseh prenočitev. 

Statistični podatki kažejo tudi na petodstotno povečanje števila stalnih ležišč v primerjavi z letom 2021. Po podatkih z lanskega avgusta okoli 500 ponudnikov razpolaga s 5826 stalnimi ležišči. Kot so pojasnili, 35 odstotkov kapacitet zasedajo apartmaji, 23 odstotkov hoteli, 13 odtotkov kampi, preostanek pa drugi tipi nastanitev.

Turistično združenje je ob novih rekordnih turističnih številkah izpostavilo trajnostno in kulinarično noto Izole. Med kulinaričnimi dogodki so izpostavili Pomol okusov, ki je v dobrem letu pridobil na prepoznavnosti tako med obiskovalci kot med ponudniki gostinskih storitev v Slovenski Istri in širše, so zapisali.

Tudi letos bodo z gostinskimi ponudniki izpeljali pet kulinaričnih akcij, s katerimi utrjujejo pomen lokalnih sestavin, obenem pa promovirajo Izolo kot kulinarično destinacijo, so napovedali v združenju.

Preteklo leto je, kot so še izpostavili, zaznamovalo tudi povezovanje z ostalimi obalnimi destinacijami, katerih nastop je poznan pod blagovno znamko Love Istria. Skupne nastope na ključnih turistično atraktivnih trgih načrtujejo tudi letos.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  17 .01. 2023 ob  12: 20
... v anketi, ki jo je opravilo več sobodajalcev, so turisti medpripombe-izboljšave, napisali, da bi bila velika dodana vrednost mestu, če bi bil mandrač brez vozil ...