V ITALIJI PROPADLA VLADNA KOALICIJA: Renzi uresničil svojo napoved

Svet

V Italiji je propadla vladna koalicija. Manjša koalicijska partnerica Živa Italija (IV) nekdanjega premierja Mattea Renzija je danes odrekla podporo in iz vlade umaknila svoji ministrici, poročajo italijanski mediji.

Matteo Renzi

Po pričakovanjih je danes Renzi na novinarski konferenci sporočil, da ministrici Teresa Bellanova in Elena Bonetti iz vrst IV zapuščata vlado. Ob tem je dodal, da ni bila IV tista, ki je povzročila krizo, ki je bila prisotna že mesece, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

In diretta dalla Camera

La conferenza stampa in diretta dalla Camera insieme a Teresa Bellanova, Elena Bonetti e Ivan Scalfarotto

Posted by Matteo Renzi on Wednesday, January 13, 2021

Vodja IV, ki je bila manjša koalicijska partnerica, je danes izpostavil, da popolnoma zaupa v predsednika države Sergia Mattarello, ki je posrednik v tej krizi. Mattarella je pred tem danes pozval premierja Giuseppeja Conteja, da mora nujno najti rešitev te krize v času, ko se država še vedno spopada s pandemijo covida-19.

Giuseppe Conte

Conte je sicer danes pozval Renzija, naj ostane del vlade. Zagotovil je, da vse napore vlaga v ohranitev trenutne vlade do prihodnjih volitev leta 2023. Tako namerava povabiti na pogovore o novem dogovoru vse koalicijske partnerke. "Delal bom do zadnjega dne, do zadnje ure, vedno v smeri krepitve vladajoče koalicije," je dodal nestrankarski premier. Dodal je, da si državljani želijo, da bi vlada nadaljevala delo v teh časih in da ne bi dobro sprejeli trenutne krize, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Renzi je bil kritičen do vlade zaradi načina obvladovanja pandemije in porabe 220 milijard evrov vrednega svežnja za okrevanje po pandemiji covida-19. Vlada je pozno v torek potrdila spremenjen načrt porabe, v okviru katerega so delno izpolnili Renzijeve želje, vendar njegovi ministrici kljub temu nista potrdili svežnja in sta se vzdržali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  13 .01. 2021 ob  20: 39
sredi epidemije pa res ne gre rušiti vlade, bi rekel Janša