UVAJAJO CERTIFIKAT O IMUNOSTI NA COVID: Kdo ga bo dobil in kaj bo omogočal?

Svet

Madžarska vlada se je odločila za uvedbo posebnega certifikata o imunosti na okužbo z novim koronavirusom, je sporočil vodja kabineta premierja Viktorja Orbana Gergely Gulyas. Potrdilo bo prejel vsak državljan, ki je bodisi bil cepljen z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19 ali je dokazano prebolel to bolezen.

Na certifikatu bo med drugim datum, kdaj je oseba prejela drugi odmerek cepiva. Če gre za nekoga, ki je covid-19 prebolel, pa bo na certifikatu podatek, kdaj je bila ta oseba po prestani bolezni odpuščena iz bolnišnice ali prvič po okužbi znova negativna na PCR testu ali pa podatek, kdaj je minilo deset dni od pozitivnega izida na PCR testu.

Tretja možnost za pridobitev certifikata o imunosti na okužbo, ki pa je samoplačniška, je, da posamezniku na osnovi krvne slike v enem od za to akreditiranih laboratorijev potrdijo prisotnost protiteles. V tem primeru bo potrdilo veljavno štiri mesece, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

V ostalih dveh primerih certifikat ne bo imel roka veljavnosti, saj zaenkrat še ni jasno, kako dolgo po cepljenju ali prestani bolezni je oseba dejansko imuna na ponovno okužbo z novim koronavirusom. Kaj točno bo certifikat imetnikom omogočal, zaenkrat še ni določeno.

Madžarska je sicer prva država članica EU, ki je - poleg treh cepiv proti covidu-19, ki jim je zeleno luč prižgala Evropska agencija za zdravila (Ema) - dovolila tudi cepljenje z ruskim cepivom Sputnik V ter cepivom kitajskega podjetja Sinopharm. Prvo Sinopharmovo pošiljko s pol milijona odmerkov cepiva na Madžarskem pričakujejo prihodnji teden.

Po besedah Gulyasa bo število ljudi, ki so prejeli prvi odmerek cepiva, do danes že preseglo 300.000, medtem ko je bilo več kot 117.000 ljudi cepljenih že tudi z drugim odmerkom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija