UPORABNIKI OGREVANJA NA PLIN SI LAHKO VSAJ MALCE ODDAHNEJO: Bo dražje, vendar je vlada ceno zamejila

Slovenija

Vlada je danes zamejila ceno toplote iz sistemov daljinskega ogrevanja, ki za energent v pretežni meri uporabljajo plin. Zamejitev cen se nanaša med drugim na sisteme v Mariboru, na Jesenicah, v Trbovljah in Novi Gorici. Ostali uporabljajo drug energent in jim ne grozi tolikšna podražitev.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za infrastrukturo Bojan Kumer, so z dopolnitvijo uredbe o določitvi cen zemeljskega plina iz plinskega sistema določili najvišjo dovoljeno ceno zemeljskega plina za sisteme daljinskega ogrevanja, ki kot vhodni energent uporabljajo plin.

"S tem smo zamejili tudi končno ceno daljinske toplote na znosen nivo," je dejal Kumer.

Po njegovih besedah so se v zadnjem obdobju začele pojavljati namere, da bi se cene daljinske toplote s 1. januarjem 2023 začele poviševati, ker so cene na trgih povišane tudi za tri- do štirikrat glede na enako obdobje lani.

Navedel je prihranke, ki jih bo prinesla regulacije vhodne cene plina pri 73 evrih na megavatno uro (MWh), medtem ko bi najavljena tržna cena znašala 150 evrov na MWh. Regulirana cena pomeni v sistemu v Mariboru prihranek 122,25 evra, na Jesenicah 146,16 evra, v Trbovljah 183,49 evra in v Novi Gorici 122,79 evra, je povedal minister.

Cene bodo sicer višje kot lansko zimo, razlog pa je med drugim ta, da so lani pozimi ti sistemi uporabljali plin, ki so ga kupili leto ali dve prej, ko so bile cene "popolnoma neprimerljive".

V omenjenih štirih sistemih se povišane cene plina najbolj poznajo, ostali sistemi plin uporabljajo v manjši meri, je dejal minister. Glede ogrevanja v Ljubljani je povedal, da poteka sicer velika investicija kogeneracije toplote in elektrike na plin, a da so se oskrbeli z drugim energentom, "kar pomeni, da ta regulacija zanje trenutno ni merodajna".

Vlada je s spremembo uredbe to tudi uskladila z novelo zakona o oskrbi s plini, ki je med zaščitene odjemalce uvrstila tudi vrtce, šole in zdravstvene domove, tako da bo tudi zanje od 1. novembra veljala regulirana cena.

Opredelili so tudi ceno za plin pri nadomestni oskrbi in pri osnovni oskrbi, ki bo prav tako veljala od 1. novembra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  27 .10. 2022 ob  19: 08
ŠE BOLJ NORE CENE

Uparjeni plin mešanica Butan in Propan

V našem naselju v Livadah v Izoli uporabljamo mešanico Butan in Propan, tako za gretje, kot uporabo sanitarne vode in je bilo potrebno za zimske mesece potrošiti za neko povprešno stanovanje tudi čez 260€ na mesec.

Tako je za m3 mešanice uparjeni plin Butan Propan potrbno odšteti:

* marec 2021 = 2,74810 € 22% DDV,
* julija 2021 = 3,17400 € 22% DDV,
* avgusta 2021 = 3,33400 € 22% DDV,
* septembra 2021 = 3,65820 € 22% DDV,
* januarja 2022 = 3,83387 € 22% DDV,
* februarja 2022 = 4,01940 € 22% DDV,
* aprila 2022 = 4,23770 € 22% DDV,
* junija 2022 = 4,29080 € 22% DDV,
* julij 2022 = 4,47 € 22% DDV,
* september 2022 = 4,4469 22% DDV

Odgovori in problematika je mnogo širša in obsežnejša, kot se je omenilo, žal morajo svoje povedati tudi prebivalci Livad, ki se že na veliko pripravljajo na zimo. Posebej pa so za takšno stanje to odgovorni na Občini v Izoli in KS Livade, da o raznoraznih inšpektorjih ter strokovnjakih niti ne govorimo. Veliko ljudi bo zaradi takšne situacije prešlo na druga kurišča, tudi nazaj na drva ali druge energente. Ker smo poslušali obljube Butan plina o ekonomičnosti in najcenejšemu energentu in kot plinskih bojlerjih o najbolj izkoriščeni toplotni učinkovitosti. Tudi na Butan plinu ne vedo ničesar o ceni plina v bodoče, kaj šele, da bi pristopili k reševanju problematike. Kot že povedano pa obstoječi kvazi dimniki oziroma dimne tuljave vertikale, žal še ne omogočajo vgraditve modernih kondenzacijskih kotlov. Kolikor pa se vsi stanovalci nekega bloka, ki so povezani z vertikalo ne strinjajo o vgradnji nove dimne tuljave, potem ni mogoče narediti ničesar več. Ob takšni sanaciji sicer nekaj krije Butan plin, večino stroškov pa sami stanovalci. Tudi dimnikarji so povedali, da morajo prijaviti vse spremembe obstoječih malih kurilnih naprav pri posameznikih, sicer smo kot potrošniki kaznovani. Ne smejo pa se več vgrajevati stari plinski gorilniki, ki črpajo kisik iz stanovanjskih prostorov. Butan Plin pa se še ne zaveda situacije in tudi v doglednem času ne razmišlja, da bi zamenjal utekočinjeni plin Butan Propan na zemeljski plin, ker potrebuje mnogo večje rezervoarje, kot jih ime trenutno na voljo. Skratka namesto, da bi deležniki pomagali, nas še bolj potiskajo na obrobje, kar velja za največjo KS v Izolski občini. To hkrati pomeni tudi največjo volilno enoto,...

...kljub temu, da so pred volitvami obljubljali pomoč glede reševanja situacije ter cen uparjenega plina Butan-Propan, je še vedno prisoten 22% DDV in tudi iz vladnih krogov, še vedno ni odgovora na vprašanja, ki so bila poslana že meseca avgusta 2022...

KONDENZACIJSKI KOTLI

Do 20 % prihranki energije na letni ravni!
Plinsko ogrevanje s kondenzacijsko tehnologijo spada med stroškovno najugodnejše, najvarčnejše in tehnološko najbolj izpopolnjene ogrevalne sisteme. Sodobna plinska kondenzacijska peč oziroma kotel deluje v nižjem temperaturnem režimu, zaradi česar so toplotne izgube peči in toplotne izgube z odvedenimi plini minimalne v primerjavi s klasičnimi napravami. Kondenzacijski kotel skoraj v celoti izkoristi toploto iz dimnih plinov in jo pretvarja v ogrevalno toploto.
butanplin.si/za-dom/ogrevanje/plinski-kondenzacijski-kotli