UPOČASNJENO SOJENJE GLEDE UGRABITVE V ANKARANU: Proces otežuje zdravstveno stanje obtoženega Stanojevića

Kronika

Tudi po današnji privedbi obtoženega Bojana Stanojevića na koprsko sodišče dokazni postopek v sojenju zaradi ugrabitve pokojnega Danijela Božića ni stekel. Obramba obtoženih je predlagala, da se narok prestavi zaradi seznanitve z novimi uradnimi zaznamki policije, proces pa otežuje tudi zdravstveno stanje Stanojevića.

Kot je danes navedla sodnica Nataša Tomazini Tonejc, je bila sicer na podlagi pregleda, ki ga opravila medicinska sestra, sprejeta odločitev, da zdravstveno stanje Stanojevića ne onemogoča njegovega prihoda na sodišče. Ob tem je pojasnila, da danes v ambulanti zavoda za prestajanje kazni zapora ni bilo zdravnika, ki bi ga lahko natančneje pregledal.

Stanojević je navedel nekaj svojih zdravstvenih težav, sodnica pa je opozorila, da "vsako nelagodje še ne more biti razlog, da se narok preloži". Nato je odredila daljši premor, preden sprejme odločitev o tem, ali narok sploh opraviti. Že dopoldne pa je postalo jasno, da bo sodišče odpovedalo zaslišanje dveh od za danes vabljenih prič.

Obramba trojice obtoženih je opozorila še na nove dokaze oz. uradne zaznamke policije, ki so prišli v spis in s katerimi se mora ne le seznaniti, ampak tudi temeljito preučiti pred nadaljevanjem sojenja. Zato so zagovorniki obtoženih tudi predlagali prestavitev današnjih zaslišanj.

Kot je povzela odvetnica Klementina Fincinger, ki zagovarja soobtoženega Dragana Čikojevića, obramba ob vsakem novem vpogledu v dokaze doživi "element presenečenja". Sodnica je sicer glede pritožb zagovornikov poudarila, da je "prva, ki je zainteresirana, da proces ni kompromitiran".

Tretjega soobtoženega Klemna Kadivca so tako kot Stanojevića danes privedli iz pripora, medtem ko Čikojevića, ki je na prostosti, ni bilo. Njegova zagovornica se je sicer strinjala s tem, da se današnji narok opravi brez njegove navzočnosti.

Obtožnica Kadivcu, črnogorskemu državljanu Stanojeviću in Čikojeviću očita, da so skupaj s še neznanima storilcema podrobno načrtovali ugrabitev pokojnega Božića in poskušali ugrabiti Žarka Tešanovića z namenom, da jima povzročijo najmanj hude poškodbe. S tem naj bi ju prisilili, da opustita posle s prepovedanimi drogami, ter izsilili informacijo o tem, kje je ukradeno blago oz. denar.

35-letnega Božića so decembra 2019 po tistem, ko je dobra dva tedna prej izginil v Ankaranu, našli mrtvega v okolici Kranja, umrl pa je zaradi nasilnega dejanja. Policija je ob njegovem izginotju na območju Ankarana obravnavala kaznivi dejanji nasilništva ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Istega dne je policija tudi prijela 29-letna državljana Slovenije in Črne gore, za oba je preiskovalni sodnik tedaj odredil pripor.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija