UMRLA JE PEVKA MARY WILSON: Lani je obiskala Slovenijo in nastopila v Mariboru

Kronika

V 77. letu starosti je v ponedeljek na svojem domu v Las Vegasu umrla ameriška pevka Mary Wilson, soustanoviteljica skupine The Supremes, poročajo tuji mediji. Vzrok smrti še ni znan.

Mary Wilson

"Mary Wilson je bila posebna. Bila je pionirka, diva in zelo jo bomo pogrešali," je besede Berryja Gordyja, ustanovitelja založbe Motown, ki je stala za številnimi uspešnicami skupine, povzela francoska tiskovna agencija AFP. Pevka je bila aktivna do zadnjega. Še dva dneva pred smrtjo je na Youtubeu objavila napoved: "Vznemirljive novice o The Supremes, Florence Ballard in neobjavljenih materialih."

Mary Wilson se je rodila 12. marca 1944 v Greenvilleu v ameriški zvezni državi Misisipi. Sprva je odraščala pri teti in stricu, pri 12-ih letih se je z materjo preselila v Detroit. V zgodbo o skupini, ki je zaslovela z uspešnicami, kot sta You Can't Hurry Love ali Stop! In the Name of Love, je vstopila že v starosti 15 let, ko je v Detroitu leta 1959 po zgledu moške zasedbe The Primes nastala zasedba The Primettes, ki je bila predhodnica The Supremes.

V skupini so v začetku ob Mary Wilson pele še Diana Ross, Florence Ballard in Barbara Martin. Slednja je skupino zapustila, še preden je zaslovela, druge članice so nadaljevale kot trio. Največji uspeh so dosegle v 60. letih minulega stoletja z že omenjenima uspešnicama.

Leta 1970 je skupino zapustila Diana Ross, nadomestila jo je Jean Terrell. Skupina je nato razpadla leta 1977. Leta 1988 je bila skupina The Supremes sprejeta v Dvorano slavnih rock'n'rolla. Mary Wilson je leta 1986 izdala knjigo spominov Dreamgirl: My Life As a Supreme, kjer je opisala obdobje, ki ga je preživela s skupino in svoj odnos z Diano Ross, še piše AFP.

Lani je pevka tudi obiskala Slovenijo in nastopila v Narodnem domu Maribor. V intervjuju za Delo je tedaj povedala: "Peti smo začele, ko smo bile zelo mlade, Florence je bila najstarejša, z Diane sva imeli le 13 ali 14 let. Marsikdo si želi slave in bogastva, ker pa smo pri tem lahko počele nekaj, pri čemer smo res uživale, so bile The Supremes uresničitev naših sanj."

"V petdesetih letih, ko smo začele peti, življenje v Združenih državah Amerike za temnopolte ni bilo enostavno. Nismo bili enakovredni, z nami niso ravnali kot z ljudmi. Generacija mladih, ki danes sledi svojim sanjam, lahko stori, karkoli hoče. Takrat ni bilo tako. Najtežje je bilo prav to, da smo poskusile dokazati, da smo enakovredne," je še povedala za časnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija