TURIZEM V SLOVENSKI ISTRI: Kakšne so napovedi za glavno sezono?

Izola

Kljub slabemu vremenu v maju se istrski turistični delavci ne pritožujejo. V piranski občini so v tem času sicer zabeležili manjši upad nočitev, številni izolski hotelirji pa so celo povečali zasedenost glede na lansko leto. Glede na rezultate prvega dela letošnjega leta pa so obeti pred glavno poletno turistično sezono spodbudni.

Turisti v občini Piran so aprila ustvarili skoraj 120.000 hotelskih prenočitev oz. 15 odstotkov več kot aprila lani, so navedli v Turističnem združenju Portorož. Maja so sicer zabeležili "le" 104.600 hotelskih nočitev, kar je sedem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Kljub manjšemu upadu nočitev zaradi majskega slabega vremena pa rezultati na letni ravni ostajajo pozitivni, hotelirji pa si obetajo dobro poletno sezono. V prvih petih mesecih letošnjega leta so v hotelih piranske občine tako našteli 401.700 nočitev, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Kot so opozorili v lokalnem turističnem združenju, je leto 2019 ponudilo tudi kar nekaj turističnih novosti. Prenovljen je bil Boutique Hotel Portorose (prej hotel Marita), Turistično združenje Portorož je odprlo turistično-informacijski center v Padni, na novo pa je zaživela tudi Vila Tartini v Strunjanu, kjer je od letos možno tudi prespati.

Turistično združenje je poleg tega letos pozvalo ponudnike različnih pristnih lokalnih doživetij in omogočilo njihovo redno izvajanje ne glede na število prijavljenih prav vsak dan v tednu. Rezervacija doživetij je možna v turističnih informacijskih centrih in prek spletnega rezervacijskega sistema.

Tudi v Kopru si obetajo dobre rezultate

Mestno občino Koper je po podatkih statističnega urada od januarja do vključno aprila obiskalo več kot 19.400 turistov, zabeležili pa so več kot 56.000 prenočitev. Tako pri prihodih kot tudi pri prenočitvah so v letošnjem letu zabeležili boljše podatke kot v enakem obdobju lani, pa so pojasnili v Turistični organizaciji Koper. Tudi v glavni sezoni si v Kopru obetajo dobre rezultate. Trenutne rezervacije v hotelih namreč kažejo na 70-odstotno zasedenost, vendar je pričakovati še več rezervacij, tako da bo končna številka zagotovo višja.

V Izoli manj nočitev v kampih

V Izoli pa so v prvih štirih mesecih leta zabeležili skupaj 20 odstotkov več prihodov in štiri odstotke več nočitev. V aprilu so več prihodov (13 odstotkov) in prenočitev (16 odstotkov) zabeležili v večini tipov namestitvenih objektov. V kategoriji hotelov so skupaj našteli devet odstotkov več prihodov in 16 odstotkov več nočitev, v gostiščih pa 15 odstotkov več prihodov in šest odstotkov več nočitev. Nekaj manj nočitev je bilo v obeh kampih. V aprilu so našteli 42 odstotkov domačih gostov, ki so jim sledili Italijani, Avstrijci in Nemci, ugotavljajo v Turističnem združenju Izola.

Kljub slabemu vremenu v minulem mesecu so podatki posameznih hotelirjev spodbudni. Tudi na podeželju so bili majski rezultati obetavni. V Guesthouse Stara šola Korte so maja beležili 46 odstotkov več prihodov in 34 odstotkov več opravljenih nočitev kot lani. Tudi za poletje so napovedi dobre, za razliko od lani pa je veliko več zasedenosti v začetku poletja, torej konec junija in začetek julija, ko je bilo lani zanimanja malo.

V izolskem turističnem združenju sicer izpostavljajo novo zabavo za otroke: igro Muzejski detektiv, na katero vabi muzej Izolana - hiša morja. Posebno doživetje za družine bo letos prvič tudi ribarjenje "po starem", ki so ga pripravili v sodelovanju s Hotelom Marina. Na Belvederju pa omogočajo najem električnih koles s piknik košarico. Prav tako so prenovili igrišče za mini golf.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija