Tržačan iz koprskega pokrajinskega arhiva izmaknil dragocene dokumente

Kronika

Koprski kriminalisti so ovadili 66-letnega Tržačana, ki je iz Pokrajinskega arhiva Koper ukradel več dokumentov neprecenljive vrednosti, ki imajo vsi status kulturnega spomenika. Pri preiskavi so sodelovali italijanski finančni stražniki, ki so osumljencu zasegli pet škatel dokumentov, katerih vrednost bi lahko na črnem trgu presegla milijon evrov.

Ko so ga zasačili, je pobegnil

Na Italijana so postali pozorni marca lani, ko so zaposleni v arhivu opazili poskus tatvine. Pri 66-letniku, ki je redno zahajal v arhiv, so našli več dokumentov, ki si jih je poskušal nezakonito prilastiti. Ko so ga zasačili, je osumljenec pobegnil iz prostorov pokrajinskega arhiva, so danes sporočili iz koprske policijske uprave.

Tržačan redno zahajal v čitalnico

Koprski kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da je Tržačan že vsaj od leta 2009 redno zahajal v čitalnico pokrajinskega arhiva in iz arhivov odtujeval arhivske dokumente neprecenljive vrednosti, ki imajo vsi status kulturnega spomenika.

Koprska policija je uspešno sodelovala tudi z italijanskimi kolegi iz vrst finančnih stražnikov, ki so pri osumljencu izvedli hišno preiskavo, med katero so našli in zasegli pet večjih kartonskih škatel različne arhivske dokumentacije, ki je bila nesporno nezakonito odtujena prav iz Pokrajinskega arhiva Koper. Po nestrokovni oceni bi lahko zasežena dokumentacija na črnem trgu dosegla vrednost preko milijona evrov.

Grozi mu do pet let zapora

Zoper 66-letnega Italijana so tako na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve 40 kaznivih dejanj velike tatvine, za kar zakon predpisuje kazen zapora do petih let. Zaseženo dokumentacijo pa so medtem po odločitvi Okrožnega sodišča v Kopru že vrnili Pokrajinskemu arhivu v Kopru.

Deli novico:

Pika |  11 .11. 2013 ob  11: 47
""""40 kaznivih dejanj velike tatvine, za kar zakon predpisuje kazen zapora do petih let"""" ?? Koliko pa dobiš je ukradeš kuro ?????