TRENUTNO JE KUŽEN VSAK 25. SLOVENEC: Pritisk na bolnišnice naj bi se zmanjšal čez kakšen mesec

Slovenija

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) trdijo, da dokler ne bo precepljene vsaj 10 odstotkov populacije, vpliv cepljenja na potek epidemije skoraj ne bo opazen. Po njihovih napovedih se bo čez kakšen mesec zaradi cepljenja začel opazno zmanjševati pritisk na bolnišnice, če bomo z ustreznim obnašanjem poskrbeli, da epidemija ne bo rasla.

Desetodstotna precepljenost pomeni le 10 odstotkov manjše reprodukcijsko število - to kaže, koliko ljudi okuži en bolnik s covidom-19 - kot sicer. Zato je kljub cepljenju zelo pomembno, da dosledno izvajamo protikoronske ukrepe, saj bomo sicer imeli spet nevarno eksponentno rast epidemije z vsemi negativnimi posledicami, navajajo na IJS.

Se bo pa zaradi cepljenja predvidoma že čez kakšen mesec začel opazno zmanjševati pritisk na bolnišnice, saj se cepi najprej rizično populacijo. "Zanimivo, da zaradi tako obsežne epidemije poteka prekuževanje trenutno nekajkrat hitreje od cepljenja (potrebna sta dva odmerka), vendar to s stališča zdravstvenih posledic ni primerljivo, saj okuženi zbolijo, cepljeni pa ne, poleg tega pa se v tej fazi cepi rizično populacijo, medtem ko se okužbe širijo po celotni populaciji," navajajo.

Epidemija sicer spet raste, predvidoma zaradi druženja med prazniki. "Na osnovi celostne slike ocenjujemo, da smo z izvajanjem ukrepov uspeli spustiti reprodukcijsko število na približno ena," piše na njihovi spletni strani.

Sedemdnevno povprečje reprodukcijskega števila je glede na pozitivne teste in hospitalizirane trenutno 1,14. Tako ocenjujejo, da se vsake štiri dni prekuži približno odstotek populacije, kar posledično zmanjša reprodukcijsko število vsake tri dni za približno eno stotinko glede na siceršnjo vrednost.

Trenutno imamo v povprečju približno 1490 pozitivnih testov dnevno. Epidemiologi bodo lahko spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih testov padlo pod 300 na dan. Če bi uspeli spustiti reprodukcijsko število na 0,7 in bo tako razpolovni čas približno dva tedna, bi lahko do povprečja 300 okužb na dan prišli v približno mesecu dni, pri reprodukcijskem številu 0,5 pa v približno dobrih dveh tednih, so izračunali na IJS.

Ocenjujejo tudi, da se je doslej v obeh epidemičnih valovih okužila četrtina prebivalstva, od tega se je v prvem valu okužil približno odstotek prebivalstva. Trenutno so kužni približno štirje odstotki prebivalstva, kar pomeni približno vsak 25. prebivalec.

Ob trenutnem reprodukcijskem številu se bo število hospitaliziranih v prihodnjih tednih nekoliko povečalo, pod 1200 pa bo padlo čez približno mesec dni. Če bi reprodukcijsko število vnaprej znašalo ena, bi se število hospitaliziranih do sredine februarja zmanjšalo pod 800 bolnikov. V primeru, ko bi se reprodukcijsko število po božičnih praznikih povzpelo na 1,3, pa bo število hospitaliziranih bolnikov do srede februarja preseglo 2000.

Glede na povprečje novopotrjenih okužb je Slovenija glede na vladno tabelo sproščanja ukrepov začasno spet v črni fazi, a na IJS predvidevajo, da se bomo že danes vrnili nazaj v rdečo fazo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija