TRAGEDIJA NA SPOMINSKI ZABAVI: V streljanju ranjenih 13 ljudi, 4 v kritičnem stanju

Kronika

Prijatelji in sorodniki žrtve strelskega napada v Chicagu 13. aprila so v soboto priredili spominsko zabavo, na kateri pa je potem zgodaj zjutraj v nedeljo prišlo do strelskega obračuna. Pri tem je bilo 13 ljudi ranjenih. Štirje so v kritičnem stanju. Ranjeni so bili stari od 16 do 48 let.

Fotografija je simbolična.

Vodja policijskih patrulj v Chicagu Fred Waller je na nedeljski novinarski konferenci dejal, da preiskava poteka, kot kaže pa je nekdo streljal na ljudi, ko so začeli zapuščati zabavo. Policija zaslišuje dva osumljenca. Policija ni razkrila imena žrtve, v čast katere je bila pripravljena zabava, županja Lori Lightfoot pa je dejala, da je šlo za proslavo rojstnega dne ubite osebe. Chicago se sicer dokaj uspešno bori proti strelskemu nasilju, saj je bilo leta 2016 s strelnim orožjem zagrešenih 750 umorov, lani pa 549. Do sredine decembra je bilo letos v Chicagu 475 umorov.

Chicago ima 2,7 milijona prebivalcev, New York pa jih ima 8,5 milijona, vendar je bilo v slednjem leta 2018 umorov le 289, torej manj kot en na dan. Policija v Chicagu se je zmanjšanja števila umorov lotila z boljšim predvidevanjem, kje se lahko to zgodi in posledično okrepitvijo policijske prisotnosti. Pomagali naj bi tudi programi osveščanja proti nasilju in mediacije med uličnimi tolpami.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija