TRAGEDIJA NA PAGU: Trije otroci huje poškodovani, deklica v kritičnem stanju (VIDEO)

Kronika

Na novinarski konferenci v bolnišnici v Zadru, kamor so danes zjutraj prepeljali štiri otroke, stare tri, pet, sedem in osem let, po tem, ko jih je oče vrgel s šest mestrov visokega balkona hiše na otoku Pag, so pojasnili, da so trije otroci huje poškodovani, eden pa lažje. Ena od deklic je v komi, njeno stanje se poslabšuje, poročajo hrvaški mediji.

Hrvaško je danes zjutraj pretresla tragedija.

Danes nekaj pred sedmo uro zjutraj so bili policisti na Pagu obveščeni, da je moški s šest metrov visokega balkona v prvem nadstropju družinske hiše v Ulici bana Josipa Jelačića vrgel svoje štiri otroke, stare tri, pet, sedem in osem let.

Na prizorišče dogodka so takoj prihiteli policisti in reševalci. Ti so otrokom zagotovili prvo pomoč, nato pa so jih prepeljali v splošno bolnišnico v Zadru. Hrvaški mediji so poročali, da so bili otroci ob prihodu reševalcev pri zavesti.

Josip Rođak (na fotografiji zgoraj) se je po nedoumljivem zločinu sam odpeljal na policijo.

Očetu grozi do 40 let zapora

Oče otrok, ki je storil okrutno dejanje, je 54-letni Josip Rođak, ki se je po dogodku sam odpravil na policijo, je povedal očividec grozovitega dejanja in njihov stanodajalec. Hrvaški mediji poročajo, da je moški zjutraj prinesel otroke na balkon, ko so še spali, in jih nato metal čez rob. Danes zvečer bo priveden na Policijsko upravo (PU) Zadar. Za štirikratni poksus umora mu grozi do 40 let zaporne kazni.

Šlo naj bi za 'problematično družino', ki se je na Pag preselila s Slavonije. V hiši so živeli kot podnajemniki. Moški je zaposlen kot nočni varnostnik v kampu v Šimunih, še pišejo hrvaški mediji. Hrvaški mediji so poročali, da naj bi bila v času današnjega dogodka v hiši tudi 43-letna mati štirih otrok. Policija je sporočila, da preiskujejo vse okoliščine dogodka in da bodo sprejeli vse ukrepe za zaščito otrok.

7-letnica v kritičnem stanju, prepeljali so jo v Zagreb

Najtežje je stanje 7-letnice, ki ni pri zavesti in ima številne poškodbe glave in prsnega koša. Hrvaški mediji poročajo, da ima krvavitev možganov in jeter. Deklico v kritičnem stanju so naknadno z reševalnim vozilom odpeljali na zdravljenje v Zagreb. 8-letnica, ki je prav tako težje poškodovana, je sicer pri zavesti in stabilizirana. Tudi stanje 5-letnice in 3-letnika je stabilno. Prva je utrpela zmečkanine prsnega koša, deček pa ima poškodbo pljuč in je težje poškodovan.

V bolnišnico je skupaj s socialno službo prišla tudi mati otrok. Zdravniki so pojasnili, da ji bodo omogočili, da bo lahko s svojimi otroki, kolikor bo mogoče, pišejo mediji. 

Plenković zgrožen, ministrica na robu solz

Hrvaška ministrica za demografijo, družino, mlade in socialno politiko Nada Murganić je bila skoraj na robu solz, ko je pred današnjo sejo hrvaške vlade potrdila, da je šlo za nasilje v družini, v kateri so bili neurejeni odnosi. "Upam, da bo z otroci dobro, po prvih informacijah iz bolnišnice pa so precej poškodovani. Zgrožena sem, žalostna sem, ne morem verjeti, da se kaj takega lahko zgodi," je dejala.

Ministrica Nada Murganić

Kot je še dodala, se je družina pred časom preselila v Pag z območja, ki je pod nadzorom socialne službe v Virovitici. Doslej niso imeli podatkov o agresivnosti očeta. Napovedala je, da bodo opravili nujni inšpekcijski nadzor, a da je najbolj pomembno zdravje otrok.

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković je v odzivu dejal, da je "zgoržen nad grozljivim dejanjem, v katerem so bili poškodovani štirje mladoletni otroci". Obenem je potrdil, da je policijska preiskava še v teku, otroci pa v bolnišnici, poroča portal 24 sata.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija