TIKTOK IN DUŠEVNO ZDRAVJE: Kontroverzna vplivnica, ki propagira bolezen med mladimi (FOTO, VIDEO)

Trendi

V zadnjem času se vse več pripadnikov generacije Z zanaša na TikTok kot vir informacij o duševnem zdravju, vendar to lahko pripelje do potencialno škodljivih posledic. Študija Pew Research je pokazala, da eden od šestih uporabnikov TikToka iz te generacije uporablja to aplikacijo kot iskalnik informacij o duševnem zdravju. Vplivneži na TikToku pogosto delijo svoje misli o resnih duševnih boleznih, kar pa lahko vodi k samodiagnozi in poslabšanju duševnega stanja uporabnikov.

Družbena omrežja se soočajo s kritikami, da ne odstranjujejo dovolj spornih vsebin. Vplivnica Eugenia Cooney je v središču ene takšnih debat, saj ji številni očitajo, da propagira bolezen med mladimi, vsebine pa ostajajo dostopne na različnih platformah. Čeprav so nekateri uporabniki opozorili na problem, se platforme niso odzvale.

 

Lani je bila objavljena tožba proti družbenim medijem, vključno s Facebookom, Instagramom, TikTokom, Snapchatom in drugimi, s strani več kot 1200 družin, ki so želele opozoriti na negativen vpliv na mlade. Ena od tožb se nanaša na Instagram, kjer naj bi se 12-letna deklica zaradi vsebin, ki jih je videla na platformi, spopadla z depresijo in motnjo hranjenja. Kljub opozorilom o nevarnostih motenj hranjenja, je bila tarča še več vsebin, ki so spodbujale hujšanje in skrivanje težav.

Kritiki družbenih medijev menijo, da so le-ti namenoma zasnovani tako, da povzročajo odvisnost, in da izbirajo dobiček pred varnostjo otrok. Medtem se kritiki osredotočajo tudi na TikTok, saj naj bi bila platforma še bolj nevarna zaradi povezanosti s kitajsko vlado in njenimi cilji. Vsebine, ki se prikazujejo na TikToku, naj bi bile namreč precej drugačne od tistih na zahodnih družbenih omrežjih. O tem so poročali različni svetovni mediji, med drugim tudi 60 Minutes, CBS in The Guardian.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  02 .05. 2023 ob  12: 36
Kakšen mentalni bolnik moraš bit, da slediš taki spaki?