TI DRŽAVI ODPRAVLJATA SKORAJ VSE OMEJITVE: V eni je polno cepljenih le 25 odstotkov oseb

Svet

Švedska bo konec septembra odpravila skoraj vse omejitve, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Kot je včeraj sporočila vlada, so se za ta korak odločili, ker cepljenje dobro napreduje, epidemiološke razmere pa so dobre. Nova Zelandija pa se je po treh tednih odločila, da bo sprostila večino ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom, saj se je število novih okužb v primerjavi z avgustom občutno znižalo. Po navedbah zdravstvenih oblasti so v zadnjih 24 urah že četrti dan zapored potrdili le okoli 20 novih okužb. Pred nekaj tedni so jih krepko čez 80.

Švedska bo konec meseca odpravila skoraj vse omejitve zaradi koronavirusa

Po 29. septembru bodo veljala le še splošna higienska priporočila ter priporočilo o vzdrževanju razdalje na javnih krajih. Za dogodke, kjer se zbere veliko ljudi, pa nameravajo uvesti covidno potrdilo. Od konca meseca tudi ne bo več v veljavi priporočilo o delu od doma.

"Naš cilj je bil vedno odpraviti omejitve, takoj ko bo mogoče," je na novinarski konferenci v Stockholmu dejala ministrica za zdravje Lena Hallengren, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zahvaljujoč kampanji cepljenja smo naredili velik korak naprej pri soočanju s pandemijo," je dodala. Pojasnila je, da večina tistih, ki so zdaj tako bolni, da morajo v bolnišnico, ni bila cepljena.

Na intenzivnih oddelkih trenutno zaradi covida-19 zdravijo 57 ljudi. En odmerek cepiva je na Švedskem prejelo 82 odstotkov starejših od 16 let, polno cepljenih je 70 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Švedska na začetku epidemije za razliko od večine držav ni uvedla posebnih omejitev, te so sledile šele kasneje. Maja so omejitve začeli postopoma odpravljati.

Nova Zelandija v obsežno sproščanje protikoronskih ukrepov

Z izjemo milijonske metropole Auckland, ki je žarišče trenutnega izbruha okužb, bodo na Novi Zelandiji ponovno odprli trgovine in šole. Še naprej pa bo v notranjosti prostorov obvezna nošnja zaščitnih mask. Poleg tega je v notranjih prostorih dovoljeno zbiranje do 50 oseb, na prostem do sto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nova Zelandija velja za vzor v boju proti novemu koronavirusu. Doslej so v državi potrdili 3800 okužb, umrlo je 27 covidnih bolnikov. V državi s približno pet milijoni prebivalci je doslej sicer proti covidu-19 polno cepljenih le okoli 25 odstotkov prebivalcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija