TE TEKME BODO ODSLEJ NA OGLED BREZPLAČNO: Določen seznam pomembnih športnih televizijskih prenosov

Slovenija

Vlada je potrdila seznam pomembnejših športnih dogodkov za televizijski prenos, na podlagi katerega bo lahko najpomembnejše športne dogodke brez dodatnega plačila gledala večina prebivalcev. Med dogodki so poleg olimpijskih iger npr. tudi tekme slovenske reprezentance na najpomembnejših prvenstvih v ekipnih športih in kvalifikacijske tekme.

Vlada je seznam potrdila na predlog Sveta za radiodifuzijo. Ta v skladu z zakonom o avdiovizualnih medijskih storitvah na vsake tri leta pregleda seznam in pripravi predlog njegovih sprememb oziroma dopolnitev. Danes potrjeni seznam bo začel veljati po objavi v uradnem listu, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Na seznamu so vsi dogodki v okviru poletnih in zimskih olimpijskih iger, kvalifikacijske tekme slovenske reprezentance za olimpijske igre, svetovna in evropska prvenstva v nogometu, košarki, rokometu in odbojki ter kvalifikacije slovenske reprezentance za olimpijske igre v hokeju in vse tekme slovenske reprezentance na svetovnih in evropskih prvenstvih v omenjenih ekipnih športih, pri čemer gre pri hokeju za svetovno skupino A in svetovno skupino A divizijo 1. Poleg tega so med te dogodke uvrščene še najpomembnejše tekme na svetovnih in evropskih prvenstvih v omenjenih ekipnih športih.

Ob tem seznam med pomembne dogodke za televizijske prenose uvršča še svetovna prvenstva in tekme svetovnega pokala v alpskih in nordijskih smučarskih disciplinah, biatlonu, deskanju in smučarskemu krosu, svetovna in evropska prvenstva v atletiki in plavanju, svetovna prvenstva v gimnastiki, kolesarjenju in umetnostnem drsanju, kolesarski dirki Tour de France in Dirka po Sloveniji, svetovna in evropska prvenstva ter tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, svetovna prvenstva in svetovni pokal v športnem plezanju.

Med najpomembnejše dogodke so uvrščena še finala državnega prvenstva in pokala v omenjenih ekipnih športih, le pri nogometu je to le finale pokala.

Zakon o avdiovizualnih storitvah določa, da izdajatelj televizijskega programa ne sme na podlagi pridobljenih izključnih pravic prenašati posameznega dogodka, ki je pomemben za javnost v Sloveniji ali drugi članici EU na način, zaradi katerega bi bilo pomembnemu delu gledalcev na tem območju onemogočeno spremljanje tega dogodka na neplačljivem televizijskem programu.

Pomembnejše športne dogodke lahko tako prenaša RTV Slovenija ali druga televizijska hiša, če ima možnost program spremljati vsaj 75 odstotkov prebivalcev Slovenije. Kateri so ti dogodki, določa seznam, ki ga je določila vlada.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija