TE DRŽAVE UMIKAMO Z ZELENEGA SEZNAMA: Ob vrnitvi iz njih za 14 dni v karanteno!

Slovenija

Slovenska vlada s seznama epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopiti brez omejitev, s četrtkom umika Črno goro in Luksemburg, je danes sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Na t. i. rdečem seznamu držav, iz katerih je ob prihodu v Slovenijo treba v karanteno, pa bosta od četrtka še Albanija in Portugalska.

Jelko Kacin 

Kot je povedal Kacin, se je vlada na današnji seji seznanila z oceno epidemioloških razmer v državah Evropske unije in soseščini, ki jo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Na podlagi tega je vlada odločila, da s t. i. zelenega seznama epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopati brez omejitev, umakne Črno goro in Luksemburg. V teh dveh državah je namreč število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh preseglo 10.

Na rdečem seznamu pa bosta od četrtka še Albanija in Portugalska. Ob vstopu iz teh držav je za vse obvezna 14-dnevna karantena. Pri tem velja nekaj izjem. Merilo za uvrstitev na ta seznam je, da v državi v zadnjih 14 dneh zabeležijo več kot 40 okužb na 100.000 prebivalcev.

Raje pozabimo na dopuste v tujini? 

Začetek dopustov ob slabšanju epidemiološke situacije v nekaterih državah regije odpira številna vprašanje o odhodu v tujino. Epidemiološka situacija v Hrvaški je po besedah Bojane Beović sicer primerljiva s situacijo v Sloveniji. Verjetnost, da se okužimo na Hrvaškem, je približno taka kot v Sloveniji, je dodala.

"Pri njih problem predstavlja sorazmerno malo testov, ki jih opravijo vsak dan. Še vedno obstaja možnost, da je nekje na Hrvaškem kakšno neprepoznano žarišče," je opozorila. A po številu potrjenih primerov okužbe in vzorcu pojavljanja izbruhov - tudi pri njih je večina novih primerov namreč vnesenih iz tujine - je južna soseda epidemiološko primerljiva s Slovenijo.

Zato glede na objektivne podatke Beovićeva ne more reči, da odsvetuje odhod na Hrvaško. "Kot državljan, kot človek, ki živi v Sloveniji, pa mislim, da bi morda lahko kakšen dopust na Hrvaškem letos tudi izpustili in ostali v sredini, ki jo poznamo, ker je tam najmanjša možnost, da bi do okužbe prišlo," je pozvala.

Bojana Beović

Ob tem je še opozorila, da turizem pomeni večje mešanje ljudi, ki prihajajo tudi iz drugih držav, v katerih je lahko epidemiološka situacija bistveno slabša. Zato se je treba nujno izogibati gneči in situacijam, v katerih je možen prenos, ter upoštevati vsa higienska priporočila. Izpostavila je razkuževanje rok in nošnjo mask v zaprtih prostorih, tudi če smo edini, ki jih uporabljamo. "Pokažimo, da smo bolj ozaveščeni," je pozvala.

Kot vodja svetovalne skupine bi vladi uvedbo karantene ob prihodu iz Hrvaške predlagala, če bi se ponovila situacija s Srbijo in Bosno, kjer se je epidemiološka situacija poslabšala in od koder je bilo v Slovenijo vnesenih več primerov v zadnjih tednih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija