IZRAEL JE V FINALU EVROVIZIJE: Visoko kotira na stavnicah, takoj za Istranom Baby Lasagna (VIDEO)

Svet

V švedskem Malmöju je sinoči potekal drugi polfinale 68. tekmovanja za pesem Evrovizije. Že popoldne se je v središču mesta zbrala množica protestnikov v znak podpore Palestini in proti nastopu izraelske predstavnice Eden Golan na tem glasbenem tekmovanju. Slednja se je s pesmijo Hurricane uvrstila v sobotni finale.

Izraelski nastop

Sodelovanje Izraela na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije je sicer za mnoge nedopustno. Kritiki so več mesecev pritiskali na Evropsko radiodifuzno zvezo, naj Izraelu zaradi agresije na Gazo udeležbo na letošnji Evroviziji prepove.

Kot je povedala komentatorka sinočnjega večera Mojca Mavec, je tudi vodstvo RTV Slovenija poslalo protestno pismo. Nastop Eden Golan je sicer opisala kot enega najbolj dramatičnih trenutkov prireditve in povedala, da je bilo s strani publike slišati še več živižgov kot na sredini vaji, ko so nekateri izžvižgali pevko.

Miša Molk: Evrovizija ni bila nikoli popolnoma apolitična

Dolgoletna članica ekspertne skupine za izvedo projekta pesem Evrovizije Miša Molk je v oddaji Odmevi Televizije Slovenija v torek med drugim povedala da je prireditev, kot je tekmovanje za pesem Evrovizije, zelo težko izločena iz družbenega dogajanja in politike ter da Evrovizija ni bila nikoli popolnoma apolitična.

"Vedno se je v besedilih zaznalo nekaj ideologije. Tokrat se mi zdi, da se je EBU malce sprenevedal in je raje posegel v besedilo izraelske skladbe, imel pa je možnost in priložnost, da izloči Izrael iz tekmovanja," je dodala.

Izrael je namreč pesem za evrovizijski nastop nekoliko prilagodil, saj je prvotno namigovala na napad Hamasa 7. oktobra lani, s čimer bi Izrael kršil načelo o nepolitičnosti, ki velja za pesmi, sodelujoče na evrovizijskem tekmovanju.

V sinočnjem večeru je bilo slišati 16 skladb, ki so se potegovale za mesto v finalu in predstavnike treh velikih - Španije, Italije in Francije, ki imajo mesto v sobotnem finalu že v naprej zagotovljeno.

Švicarski nastop

V sobotni finale so se uvrstile še Latvija, Avstrija, Nizozemska, Norveška, Grčija, Estonija, Švica, Gruzija in Armenije.

Francijo letos zastopa pevec Slimane s pesmijo Mon amour, Španijo duet Nebulossa, ki ga sestavljata pevka Mery Bas in klaviaturist Mark Dasousa, s pesmijo Zorra in Italijo pevka Angeline Mango s pesmijo La noia.

Latvijo zastopa eden izmed največkrat nagrajenih latvijskih glasbenikov v zadnjem desetletju Dons s pesmijo Hollow. Avstriji je mesto v finalu zagotovila Kaleen s pesmijo We Will Rave. Nizozemec Joost Klein, ki meša elemente popa in punka, se je s konkurenco pomeril s skladbo Europapa, ki je poklon njegovemu očetu.

Norveško zastopa skupina Gate s pesmijo Ulveham. Marina Satti je v imenu Grčije, ki letos praznuje 50 let, odkar je prvič sodelovala na Evroviziji, zapela pesem Zari. Estonijo pa zastopata skupini 5miinust in Puuluup s pesmijo z najdaljšim naslovom (Nendest) Narkootikumidest Ei Tea Me (Küll) Midagi.

Švici je mesto v finalu prinesel Nemo s pesmijo The Code. 24-letnik je sicer na stavnicah, ki predvidevajo zmago, trenutno na drugem mestu, takoj za Hrvatom Babyjem Lasagno. Gruzijo zastopa Nutsa Buzaladze, ki je zapela pesem Firefighter. Armenijo pa zastopala duet Ladaniva, ki ga sestavljata armenska pevka Jaklin Baghdasaryan in francoski multiinstrumentalist Louis Thomas s pesmijo Jako.

Za uvrstitev v sobotni finale so se sinoči potegovali še predstavniki Malte, Albanije, Češke, Danske, San Marina in Belgije. Tudi sinoči so o nastopu v finalu odločili glasovi gledalcev in poslušalcev prek telefonskega in spletnega glasovanja.

Greta Thunberg na protestih

Protestniki so vstopili v evrovizijsko vas

Sicer se je že popoldne več tisoč ljudi, med njimi tudi podnebna aktivistka Greta Thunberg, na ulicah protestiralo proti udeležbi Izraela na Evroviziji.

Po ocenah policije se jih je na glavnem trgu zbralo več kot 10.000, nato pa so korakali po osrednji mestni nakupovalni ulici. Približno 50 protestnikov pa je prišlo pred Malmö Areno, kjer je potekala prireditev, nato jih je razgnala policija. Protestniki so vstopili tudi v evrovizijsko vas.

V drugi soseski se je pod policijsko zaščito zbralo približno 100 protestnikov, ki so izrazili podporo Izraelu.

Pogled na evrovizijske stavnice

Na evrovizijskih stavnicah največ možnost za zmago pripisujejo hrvaškemu predstavniku Baby Lasagna, kar 41 odstotkov. Na drugem mestu je Izrael s 17 odstotki in na tretjem Švica z 12 odstotki. Na četrtem mestu je Ukrajina, ki ji pripisujejo šest odstotkov možnosti za zmago, sledi Irska (5 odstotkov), Francija in Italija (4 odstotki) ter Nizozemska (3 odstotki). Grčiji, Finski, Združenemu kraljestvu, Švedski, Litvi, Norveški, Avstriji in Armeniji pripisujejo odstotek možnosti za zmago.

Slovenija je na stavnicah trenutno na 21. mestu, med državami, ki jim pripisujejo manj kot odstotek možnosti za zmago, te so Gruzija, Estonija, Španija, Ciper, Nemčija, Luksemburg, Portugalska, Srbija in Latvija.

V dveh polfinalnih večerih so iz tekmovanja izpadle Albanija, Avstralija, Azerbajdžan, Belgija, Češka, Danska, Islandija, Malta, Moldavija, Poljska in San Marino.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija