SVOJO PLAT ZGODBE POJASNILA TUDI MOK: "Občina dela vse, kar je v njeni moči, da otroku zagotovi nemoteno, kakovostno in ustrezno storitev prevoza"

Koper

Družbeno omrežje Facebook pretresa zapis Koprčanke (ime hranimo v uredništvu), ki za petletno hčer avtistko nikakor ne more najti ustreznega varstva, posledično pa tudi sama ne more poiskati službe. Ko je že mislila, da so zadevo uredili, jih je pričakalo neprijetno presenečenje, saj za hčerko naenkrat ni bilo več prostora.

Mati s svojima otrokama, poleg petletnice ima še 13-letnega sina, živi sama, oče je namreč zaposlen v tujini. Njena hčerka, ki je avtistka ne govori in komunicira po svoje mora biti po pojasnilih pristojnih deležna posebne obravnave in običajnega vrtca ne more obiskovati.

V razvojnem oddelku v Portorožu zanjo ni prostora, pripoveduje mama, ki je sicer letos za to varstvo oddala vlogo, celo zagotovljeno ji je bilo, da prostor je, a jih je očitno nekdo prehitel. Oddelek sprejme šest otrok in je na Obali edini te vrste.

Najbližja opcija je po besedah matere Sežana, ker pa sama ne vozi, partner pa je odsoten zaradi dela v tujini, to ne pride v poštev. Kljub temu so naposled našli možnost, kjer je za deklico vendarle bil prostor in tudi prevoz, in sicer v Zavodu Cirius v Vipavi, kamor pelje minibus.

"Od začetka novembra smo jo uvajali v vrtec v Vipavi. Spremljali smo jo sami in jo počasi, taktično navajali na organiziran prevoz," pripoveduje Koprčanka in nadaljuje, da se je hči na to navadila, prav tako na vrtec, domov je prihajala nasmejana, končno so vzpostavili ritem.

A prejšnji teden je za družino sledil hladen tuš. Mamo so kontaktirali z občinskega urada, rekoč, da za njeno deklico z novim letom ni več prostora v kombiju. Razlog pa, da je bila vpisana med šolskim letom, sami pa so vezani na podatke iz prejšnjega šolskega leta. Ponudili so jim sicer, naj otroka sami vozijo, najamejo taksi službo ali si pomagajo s prostovoljci. V tem primeru bi jo mati morala na poti spremljati, kar pa ji zopet onemogoča zaposlitev za več kot štiri ure na dan.

"Jaz sem torej tu, ne spim in ves čas razmišljam, katerega poceni debila nam bodo dodelili in to za nekaj, kar sploh ni moja krivda," zapis zaključuje mama, ki apelira na pristojne, da bi na Obali vendarle odprli še en razvojni oddelek.

MOK: "Navedbe ne držijo"

Dobili smo pojasnila tudi s koprske občine, kjer so njene navedbe zanikali in pojasnili, da so se pristojni na Uradu za družbene dejavnosti in razvoj z mamo deklice sestali takoj po seznanitvi s težavo glede izvedbe prevoza v Vipavo v letu 2020, in sicer v petek 20. decembra. "Namen sestanka je bil poiskati možnost za zagotovitev vsakodnevnih prevozov v razvojni oddelek vrtca, bodisi s samostojnimi prevozi, prevozi v okviru prostovoljstva ali z najemom taksi službe. Mami je bilo zagotovljeno, da bo zaradi nujnosti zagotovitve prevoza stroške krila Mestna občina Koper (MOK)," so zapisali in dodali, da so na sestanku prišli do ugotovitve, da je edina možnost zagotovitve prevoza s taksi službo.

Občina je na podlagi tega pristopila k iskanju izvajalca storitev in ga tudi že pridobila, pravijo na MOK. Z njim se je dogovorila, da se bodo prevozi začeli izvajati 6. januarja prihodnje leto, poleg tega se je zavezala tudi, da bo poiskala spremljevalca otrok pri prevozu.

"Ker je zagotovitev spremstva v tako kratkem roku skoraj nemogoča, se je z mamo dogovorila, da bo ta začasno, do zaključka postopka izbire izvajalca te storitve, sama spremljala otroka. Danes, 23. decembra, smo dobili informacijo, da mama deklice spremstva ni več pripravljena izvajati, zato na občini pospešeno iščemo osebo, ki bo to storitev izvajala že od 6. januarja 2020." Pri tem še poudarjajo, da MOK dela vse, kar je v njeni moči, da otroku zagotovi nemoteno, kakovostno in ustrezno storitev prevoza, kljub temu da je obveznost organizacije prevozov predšolskih otrok v razvojni oddelek na strani zavoda, obveznost financiranja pa na strani pristojnega ministrstva.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  23 .12. 2019 ob  16: 30
Mati brezposelna, 5 letni otrok pa vsak dan iz Kopra v Vipavo z kombijem!!! Lepo bi bilo,da nam mati napiše ,če dobiva kaj denarja od države za prizadetega otroka.
Silvana63 |  23 .12. 2019 ob  14: 03
15
Spoštovana gospa! Vsem težavam navkljub, bi zadnji stavek lahko izpustila (debilajQuery112308761445160691561_1577106083186?).