PRAZNIČNO TUDI V OBALNIH DOMOVIH ZA STAREJŠE: Številni dogodki, nastopi in obiski

Koper

December je čas, ki si ga radi popestrimo s posebnimi dogodki, obiščejo nas dobri možje, okrasimo svoje domove. Kaj pa tisti, ki ne prebivajo doma? Preverili smo, kako decembrske praznike praznujejo v obalnih domovih za starejše, kjer se različne prireditve in dogodki vrstijo vse leto, v decembru pa je tega več. Večina oskrbovancev tudi čez praznike ostane v domovih, nekaj se jih odpravi domov k družinam, le redki za več kot en dan.

V mesecu decembru zaposleni v Domu upokojencev v Olmu poskrbijo za praznično vzdušje tako, da Dom okrasijo in organizirajo različne dogodke. Njihovim stanovalcem poskušajo čim bolj pričarati vzdušje domačnosti. V decembrskem času je število prireditev in dogodkov v primerjavi z ostalimi meseci povečano, saj vsak teden organizirajo nastop pevskih skupin in šolarjev, različne ustvarjalne in kulinarične delavnice, obdarovanje stanovalcev ter prednovoletno zabavo s slavnostno večerjo.

"V decembru je med našimi stanovalci opaziti več druženja, vzdušje je prijetno. Opaziti je tudi povečan obisk svojcev," nam je zaupala Arijana Cengle iz tamkajšnje socialne službe. 

V Obalnem domu upokojencev so skupaj z učenci OŠ Antona Ukmarja okrasili dom, razposlali voščilnice in izdelovali okraske, takrat je tam tudi nastopil MePZ Maestral iz Kopra. "Vsako leto nas razveselijo in obdarijo sokrajani naši stanovalcev, člani različnih društev RK in tudi letošnje leto ni izjema," pravi direktorica, Neva Tomažič. Nekaj let zapored jim učenci iz OŠ Dekani pripravijo glasbeno pravljico, posebno presenečenje letošnjega decembra je bil nastop Obalnega komornega orkestra, veseli so bili nastopa osnovnošolcev iz OŠ Koper, obiskali so jih tudi klovni zdravniki – Rdeči noski.

Silvestrovanje kot zadnje dejanje v starem letu bo na Markovcu popestreno s srečelovom, živo glasbo, petjem in nastopom plesne skupine. Tamkajšnje oskrbovance bosta obiskala župan Aleš Bržan in podžupanja Olga Franca. "Stanovalci našega doma so izjemni poslušalci, znajo se poveseliti in hvaležno sprejemajo pozornost, ki nam jo namenijo obiskovalci in nastopajoči, bodisi skupine ali posamezniki," je opisala direktorica.

Tudi v lucijskem centru starejših občanov se v decembru zvrsti niz prazničnih dogodkov. Obisk Miklavža, nastopi plesne skupine Impress, prireditev pod okriljem Rdečega Križa Pran, kjer bo nastopilo 90 otrok iz vrtcev in osnovne šole, obisk Božička, glasbena delavnica Studia 106, nastopi Folklornega društva Val, Klape Fritule, Marjete Popovski in skupine Cvet v laseh, pevskega zbora Roža Portoroža, sveta maša in Silvestrska večerja. Oskrbovance bo prav tako obiskal in obdaril župan.

"Stanovalci se veselijo druženja in veselih prireditev, navdušeni so tudi nad tematskimi delavnicami, kjer skupaj z otroci vrtca in osnovne šole izdelujejo novoletne izdelke in okraske," pravi direktorica Marinela Šavle Reščič.

Že na začetku decembra pa so v izolski dom upokojncev prihajali dijaki predšolske vzgoje in skupaj z oskrbovanci krasili zunanjo in notranjo podobo doma, ter postavljali jelke po različnih domskih kotičkih. 6. decembra je že potrkal na vrata Miklavž, pripravili so koncert ženskega pevskega zbora Sinji Galeb, sledile pa so različne prireditve, kulturni nastopi, obdarovanja, vse do vrhunca praznovanja, domskega silvestrovanja. Takrat se bodo razvajali z živo glasbo, folkloro, imitatorko in humorističnim šovom ter svečanim pozdravom.

"Seveda je pri nas vzdušje praznično, ljudje so bolj veseli in zadovoljni, v velikem pričakovanju. So pa tudi primeri, ko v decembru vzklije žalost, opravi se bilanca preteklega življenja in zaključki niso vedno prijetni. Vse to je del življenja, vse to se lahko zgodi. Vendar zato smo tu vsi mi, takrat se družimo, pogovarjamo, pojemo. Himna našega doma 'Skupaj je lepše' deluje kot obliž na človeško ranjeno dušo," so še dodali v Izoli.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija